I Europa i dag har den økonomiske krisen lagt press på folkestyret. Tilliten til demokratiske institusjoner faller. I Athen slåss demonstranter og politi i gatene. I Ungarn marsjerer fascister under fanene. Partipolitikere erstattes av teknokrater som forsøker å tilfredsstille EU og markedene.

- Ungdomsledigheten som vi ser den i Sør-Europa nå, skaper store grupper som blir gående som en potensiell bombe. Det er mennesker som er frustrerte og som har et stort agg mot samfunnet, sier Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han er ekspert på ekstreme politiske bevegelser, demokrati- og menneskerettsstudier og har blant annet forsket på Weimar-republikkens fall og utviklingen i mellomkrigstidens Europa med nazismens inntog.

Arbeidsledigheten blant ungdom er spesielt alvorlig, mener Hagtvet.

- Hittil har vi sett gatedemonstrasjoner, og ikke noen oppblomstring av fascistiske eller kommunistiske partier gjennom partisystemet. Men det franske presidentvalget april, der Marine Le Pen (kandidaten for det høyrepopulistiske partiet Front National, journ.anm.) stiller, er lakmustesten, sier han.

Kunnskap om mellomkrigstidens Europa viser at konsekvensene er avhengige av hvordan krisen oppleves, men også hvilken kultur den treffer i, ifølge Hagtvet. For eksempel var arbeidsledigheten i Tyskland og Storbritannia like stor i 1930-årene, men Storbritannia gikk ut av krisen med styrket demokrati.

- Dersom velgerne ser at deres forsakelser ikke gir bedring, må vi regne med at vi kan komme til å se populistiske tendenser i Europa. Ydmykelse er alltid veldig farlig, og for eksempel Hellas er nå veldig ydmyket. Man kan også forestille seg en oppblomstring av frykt for Tyskland, og sterke antityske holdninger, sier han.

Hagtvet mener at demokratiet nå står overfor en veldig interessant utvikling.

- Det er ingen som kunne ha forestilt seg dette i 2008. Se bare på USA, det politiske systemet er helt dysfunksjonelt. Polen gjør det bra. Og selvfølgelig Norden som vanlig, men vi er ikke immune, sier Hagtvet.

Sammen med universitetslektor Henrik Kvadsheim (UiS) og kommentator Sven Egil Omdal (Stavanger Aftenblad) sitter Hagtvet i panelet når demokratiet i Europa debatteres. Det skjer onsdag 29. februar kl 19 i studenthuset Folken i Stavanger.

Les mer om debatten her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



herbeslutninger som tas i situasjoner forbundet med risiko og usikkerhetforståelse av både den ytre og den indre verdennesten ingen av dem vet hva de egentlig lagerProblem eller potensial?Her kan du lese om om resultateneklimaendringer og holdningsendringerRelasjonene handler om mer enn tillitforskjellen på smarte og dumme handlingerpå en måte som ikke undergraver livsbetingelsene for noen?herherfremtidige arbeidsgivere på besøkhvordan disse numeriske metodene kan realiseresprevensjon før fylte 20 årherher

her

Tidligere forskningsnyheter finner du her:
Kvinnelige studenter lyver mer
<i><b>Tjener mer penger med snille sjefer</b></i>
<i>Krystaller kan redde klimaet</i>
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.