Utenriksdepartementet har gitt totalt 6 millioner kroner i støtte til en stiftelse der en nær bekjent av utenriksminister Jonas Gahr Støre er involvert. Støres habilitet skal aldri ha blitt vurdert.

I 2008 godkjente Utenriksdepartementet (UD) 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Rederen Felix Tschudi er initiativtaker og styreleder i stiftelsen som ble etablert i 2009.

Halvparten av midlene kom fra Utenriksdepartementet, og halvparten fra rederiet til Felix Tschudi, Tschudi Shipping Company AS.

Rederen er venn med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), noe Tschudi selv bekrefter overfor Dagbladet.

– Gode, gamle bekjente
– Det er riktig at jeg har kjent Støre i mange år. Vi er gode, gamle bekjente. Man er alltid litt bedre venner når man er yngre, og så har det blitt mindre kontakt etter hvert som man ble eldre, sier Tschudi.

De to har vært venner siden barndommen, gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole, gikk sammen på Ris ungdomsskole og tok ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Tschudi var også en av gjestene under Støres 50-årsfeiring i 2010, da det vakte oppsikt at kronprinsparet var invitert.

Til tross for det lange bekjentskapet skal Støres habilitet aldri ha blitt vurdert av Utenriksdepartementets lovavdeling da milliontilsagnet til stiftelsen ble gitt.

– Ikke behov for å vurdere habilitet
– Denne saken var ikke av en slik karakter at jeg fant behov for å vurdere min habilitet i forhold til mitt bekjentskap med Felix Tschudi, sier Støre til Dagbladet. Han bekrefter at han kjenner Tschudi godt fra mange år tilbake.

Formelt sett ble selve søknaden sendt via Rederiforbundet.

Støre understreker at UD aldri bevilget økonomisk støtte til Tschudis rederi, men at UD gjennomgikk en søknad fra Rederiforbundet og bevilget penger via Barents 2020-ordningen.

Formålet med Stiftelsen for nordområdelogistikk er å bidra til å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene.

Les også: Støre avviser å ha begått habilitetsbrudd

<b>Lysbakken går av</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.