Fredrikstad: På Kalnes i Sarpsborg durer gravemaskinene i kapp med bilistene på E6 få meter unna. Her legges grunnen for fremtidens helsevesen i form av et nytt sykehus med 3000 rom spekket med ny teknologi og fremtidens løsninger.

I Fredrikstad sentrum, en liten halvtime unna, faller malingen av fasaden på det tilårskomne Sykehuset Østfold. Det skal snart erstattes, men bak den gamle fasaden er moderniseringen av helsevesenet alt i gang.










Nytt yrke
Anette Simensen er en av de første som prøver Norges kanskje nyeste yrke. Hun gjør alt det sykepleiere flest helst vil slippe å gjøre.

– Jeg skal bare hente litt vann, sier Simensen, og haster inn på avdelingens kjøkken.

I to uker har hun jobbet som servicemedarbeider. Hun blander saft, skjærer rundstykker og koker kaffe. Hun rer senger og rydder opp. Hun holder orden på varelageret og sørger for at sykepleierne alltid har det de trenger.




– Er du enig i at dette er en fornuftig måte å møte utfordringen med underskudd på helsepersonell i fremtiden?



– Er det noe som kan gå galt ved innføringen av servicemedarbeidere?



Arbeidsoppgavene er mange og pasientene er helt avhengig av dem, men det spiller liten rolle hvilken medisinsk kompetanse man har for å utføre disse oppgavene. Og det er hele poenget; hver time en sykepleier bruker på å re senger, blir det én time mindre til behandling av pasienten i nabosengen.

Ved Sykehuset Østfold har de brukt kalkulatoren og kommet frem til at det ved en gjennomsnittlig sengepost brukes 24,2 timer hvert eneste døgn til å utføre oppgaver man ikke trenger helsefaglig kompetanse for å utføre. 21,9 av disse timene er det likevel ansatte med helsefaglig kompetanse som står bak. Derfor planlegger Sykehuset Østfold å ansette egne servicemedarbeidere for å gi sykepleierne og hjelpepleierne mer tid til det de er utdannet til – nemlig medisinsk behandling. I september skal 27 nye medarbeidere være del av hverdagen ved sykehuset.

– Bakgrunnen er at det er beregnet at Norge vil få mangel på helsepersonell i fremtiden, sier prosjektansvarlig Janne Håkensen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil etterspørselen etter helse- og sosialpersonell øke betydelig de neste årene. Det skyldes at nordmenn lever lenger enn tidligere. Eventuelle politiske ønsker om å heve standarden i helsevesenet vil også kunne øke behovet.

 

Merker forskjell
Sykepleier Jon Fredrik Bergdal er seksjonsleder på avdelingen der Anette Simensen har prøvd seg som servicemedarbeider i to uker. Han tror pasientene merker at avdelingen er styrket.

Sykehuset er i dialog med Fagskolen om å etablere en egen utdannelse, og disse medarbeiderne skal blant annet ha bedre kvalifikasjoner enn helsepersonellet til å ha oversyn på matlov og renholdsreglement.

– Det er en utfordring å få inn en ny yrkesgruppe i et sykehus hvor det allerede er mange yrkesgrupper. Men jeg ser at de gjør oppgaver som sykepleierne og hjelpepleierne ikke er utdannet til og helst ikke vil gjøre. Det blir da som oftest positivt mottatt. De fleste ser at man kan få bedre tid til pasientene og det er det de fleste ønsker, sier Jon Fredrik Bergdal.

DN-leder 28. mars: Smart sykehus

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.