Løberg må i fengsel for vitnemålsjuks

Retten mener Liv Løbergs motiv med vitnemålsjukset var interessante jobber og høyere lønn. I Oslo tingrett tirsdag ble hun dømt til fengsel i 14 måneder, hvorav fem måneder betinget.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Løberg innrømmet i Oslo tingrett å ha brukt forfalskede vitnemål for å få flere toppjobber i det offentlige. Hun erkjente straffskyld for dokumentforfalskning, men ikke for grovt bedrageri eller falsk forkl#229.

Løberg trakk seg på dagen fra sin stilling som administrasjonssjef i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) i juni 2010 da det viste seg at hun hadde lagt fram uriktige eller falske vitnemål.

Politiets etterforskning fastslo etter hvert at hun også tidligere hadde brukt falske dokumenter i forbindelse med jobbsøknader.

Høyere på rangstigen

Retten mener at hun visste at ved å juge på seg utdanning hun ikke hadde, og ved å legge fram falske vitnemål, ville hun forlede arbeidsgiveren til å plassere henne høyere på innstillingslisten enn hun ellers ville kommet.

I dommen er ikke retten i tvil om at hennes vesentlige motiv, i tillegg til interessante arbeidsoppgaver og erf#229, også var høyere lønn. Løbergs triksing med vitnemål blir av tingretten karakterisert som grovt.

Inndragning

Påtalemyndigheten fikk medhold i sin påstand om inndragning av 1 million kroner. I utregningene som ble gjort, kom politiet fram til en lønnsforskjell på 2,2 millioner kroner – forskjellen mellom det hun har mottatt i perioden 2000 til 2010 og det hun ville fått i hjelpepleierlønn.

Etter rettens syn var ikke forskjellen mellom hva hun faktisk tjente og kanskje heller ville ha tjent, helt relevant.

– Selv om det tas hensyn til gjelden og dårlige utsikter til nytt arbeid, finner retten at påtalemyndigheten har vært svært rimelig i sin påstand om inndragning, heter det i dommen.

Hjelpepleier

I virkeligheten var Løbergs grunnutdanning en videregående skole som ikke var fullført og en fullført utdanning som hjelpepleier ved Aker sykehus i 1969. Hun hadde arbeidet som hjelpepleier i Sverige, men var aldri godkjent sykepleier i nabolandet.

Hun har tidligere hatt en rekke lederjobber i det offentlige, som divisjonsdirektør ved Laboratoriemedisinsk divisjon ved Oslo universitetssykehus og kontorsjef ved Norges veterinærhøgskole. (©NTB)