Kunstneren ble i lagmannsretten i juni dømt til fengsel i to år og ti måneder for å ha solgt bilder for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene i selvangivelsen.

Nerdrum anket hele dommen til Høyesterett, både saksbehandling, straffeutmåling og skyldspørsmålet, men bare den delen som gjelder saksbehandlingen ble tillatt fremmet.

Tirsdag kom retten enstemmig frem til at domsgrunnene var mangelfulle, spesielt når det gjaldt hvilke verdier som var unndratt beskatning.

Spørsmålet om en inntekt på 700.000 dollar var regnet med to ganger, og om et beløp på 450.000 dollar av dette var beskattet , var sentralt i Høyesteretts behandling av saken.

«Manglene gjaldt en betydelig del av det totale beløpet i saken og lagmannsrettens dom med ankeforhandling måtte derfor oppheves», heter det i dommen.

Nerdrum har hatt to parallelle saker gående i rettsvesenet. Straffesaken som har vært til behandling i Høyesterett og en sivil sak han selv har anlagt mot Skatt Øst og som han tapte i fjor. Begge sakene dreier seg om skatteunndragelse av de samme beløpene.

Sentralt i begge sakene er overføring av penger fra et galleri i New York i perioden 1998 til 2002. Pengene ble plassert i en bankboks i Østerrike. Siden ble pengene ført tilbake til galleriet som på sin side utbetalte et tilsvarende beløp til Nedrum, men denne gang til hans bankkonto i Luxembourg.

Økokrim har ment at pengene ikke ble beskattet på riktig måte, mens Nedrum har stått fast ved at pengene er dobbeltbeskattet, først på Island og siden i Norge. At pengene først ble plassert i bankboksen skal Nedrum ha forklart med at han behøvde et sikringsfond for bilder som var skadd fordi malingen var begynt å renne.

Les også: Nerdrum håper på Høyesteretts medhold (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.