- Det er ikke mulig

Statsminister Jens Stoltenberg går til kraftig angrep på bankene som setter opp renten på grunn av regler som ikke engang er innført.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statsminister Jens Stoltenberg levner liten tvil om hva han mener om at en rekke banker, med Norges største bank DNB i spissen, de siste ukene har satt opp boliglånsrentene.

- Det er ikke mulig å begrunne renteøkninger i dag med regler man ikke har sett, sier Stoltenberg på Finansnæringens dag i Oslo tirsdag.

Rentehoppene er begrunnet med et nytt forslag fra Finanstilsynet, som representerer en kraftig innstramming overfor bankene.

"Med bakgrunn i signaler fra myndighetene om strengere regulering av norske banker, derunder markant høyere risikovekter for boliglån, har DNB besluttet å øke sine utlånsrenter", skrev DNB da banken for halvannen uke siden skrudde opp renten med inntil 0,3 prosentpoeng.

Les også: DNB hever lånerenten

- De nye reglene er ikke lagt frem ennå. Man må vente til reglene er lagt frem, sa Stoltenberg en rekke ganger.

- Jeg opplever det litt underlig at vi har en så intens debatt om reglene før de er lagt frem. Det blir en lettere debatt når loven er lagt frem og det er sendt på høring.

Fullt ut håndterbart
Han peker på at dette er regler som skal innføres over tid, og understreker at reglene kommer til å bli til å leve med for bankene.

- De nye reglene er fullt ut håndterbare for bankene, sier han.

De nye reglene kommer i løpet av våren.

- De vil være rimelige i forhold til andre land, og vil ikke skje for raskt, sier Stoltenberg.

Redd for boligboble
Etter at Finanstilsynet kom med sitt forslag til nye regler, var det flere som mente at inntrammingen var skreddersydd for å kvele en potensiell boligboble.

- Det er redselen for boliglånsboble som driver dette, sa kredittanalytiker Pål Ringholm til DN.no.

Les også: - Boligboblen skal tas

Og Stoltenberg legger ikke skjul på at han er redd for nettopp boliglånsboblen:

- Høye boligpriser er én grunn til at vi trenger gode regler for bankene. Vi har aldri hatt høyere boligpriser i Norge. Det er et uttrykk for at det går bra og at folk har evne til å betjene mye gjeld, men det gjør oss også sårbare. Husholdningene har mye gjeld, konkluderer Stoltenberg.

Les også: - Det siste næringslivet trenger

Dette kan gi fall i boligprisene allerede neste år