Statens nettoutgifter til og forpliktelser til innvandrerbefolkningen vokser med ekspressfart, skriver Finansavisen.

Siden 2005 har innvandrerbefolkningen i Norge økt med 290.000 personer, inkludert 44.000 i netto fødselsvekst.

I de syv årene fra og med 2006 til og med 2012 har Norge ifølge Finansavisen brukt 70 milliarder kroner mer på innvandring enn skatteinntektene fra innvandring, tilsvarende en "skatt" på 28.000 kroner per yrkesaktiv.

Gigantiske forpliktelser
Men statlige nettoforpliktelser overfor innvandrerbefolkningen har økt enda mer.

Innvandrerne som har kommet etter 2005 har ifølge avisen fått rett til offentlige goder som vil koste 376 milliarder kroner mer enn de vil komme til å betale i skatter og avgifter, gitt at velferds- og skattesystemet ikke endres.

Det tilsvarer en gjeldsbyrde per hode på den øvrige befolkningen i Norge på 86.000 kroner.

Totalt har forpliktelsene knyttet til innvandring ifølge avisen passert 1000 milliarder kroner med god margin.

Mer enn penger
Finansdepartementet sier innvandring ikke handler om penger og lønnsomhet.

- Vi tar ikke i mot asylsøkere fordi det lønner seg, men fordi vi har forpliktelser i det internasjonale samfunnet og overfor mennesker som trenger beskyttelse, skriver statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet i en e-post.

Hun skriver at mange innvandrere er uvurderlige for verdiskapningen i Norge.

- De siste årene er det særlig arbeidsinnvandringen som har økt. Arbeidsinnvandrerne har gitt oss tilgang til kompetanse og arbeidskraft vi ellers ikke ville hatt. Dette har avhjulpet flaskehalser i norsk økonomi. En stor andel av innvandrerne er i 20-30 årsalderen når de kommer. Det innebærer at det er hjemlandet deres som har betalt utgiftene knyttet til oppvekst og utdanning, ikke Norge, skriver Singsaas.

Finansdepartementet understreker at de ikke har hatt anledning til å kontrollere regnestykkene til Finansavisen før de kommenterte.

Les også: Norge mindre produktivt av innvandring

NHO: - Norge har ikke plass til flere svensker

Ny uenighet mellom Navarsete og Borten Moe - Vi har 15 millioner arbeidsledige i Europa og vi greier vel ikke å gi alle de arbeid uansett







(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.