Kampen mot sosial dumping og ny rødgrønn valgseier til høsten er de umiddelbare viktigste sakene for 57-åringen som for inntil en uke siden var ukjent for de aller fleste her i landet.

Nå leder hun landets største fagforening med over 900.000 medlemmer og er automatisk å regne med når landets mektigste kvinner skal kåres.

– Den makten jeg har ligger i medlemsmassen vår, det er der kraften befinner seg, sier Kristiansen til Aftenposten.

Nei til Rødt

Tilstrekkelig mange av disse nesten 1 million medlemmene liker partiet Rødt så mye at LO-kongressen for en uke siden – for første gang – bevilget 200.000 kroner i valgkampstøtte til Rødt. Det skjedde mens Kristiansen selv ikke satt i salen.

– Jeg ville ha stemt mot. Vi gir alltid penger til Arbeiderpartiet på grunn av det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap. I tillegg har vi gitt penger til Senterpartiet og SV på grunn av den rødgrønne konstellasjonen. Rødt er ikke med i den konstellasjonen, og burde etter min mening ikke fått penger fra oss, sier Kristiansen til Dagens Næringsliv.

Lederkamp

Kristiansen fra Fagforbundet gikk til topps i LO etter en dragkamp med Tor Arne Solbakken fra Fellesforbundet. Solbakken fortsetter som første nestleder.

– For meg er det uproblematisk. Det er andre, ikke minst dere i mediene, som lager konflikt ut av det, sier hun til DN, og fortsetter:

– Vi er et radarteam. Det blir ingen slamring med dører. Vi har alltid hatt et godt forhold, Tor Arne og jeg.

Roser Valla

Rundt valget av ny LO-leder har noen medier gjort et poeng ut av at LO nå får sin andre «Gerd» i sjefsstolen. Kristiansen legger ikke skjul på at hun har sans for Valla.

– Jeg hadde utrolig respekt for henne som LO-leder. Gerd-Liv har vært en frontfigur for å dra opp jenter i fagbevegelsen. Hun var også med på å legge grunnlaget for den rødgrønne regjeringen, sier hun til DN.

Den ferske LO-lederen vil ikke kan svare på om sårene er leget, men selv skulle hun gjerne sett et annet utfall.

– Jeg syns det var leit at hun fikk den avgangen hun fikk. Hun gjorde en god jobb, sier Kristiansen om Valla.

Ett spørsmål fra avisen vil hun imidlertid ikke svare på, nemlig hennes ståsted i EU-saken.

– Det skal du ikke bry deg om, sier Kristiansen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.