Nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre mener det eksempelvis kan ha noe for seg med to norske oljefond – ett for aksjer og ett for obligasjoner. Hvis partiet kommer i regjering etter valget denne høsten, ønsker det å sette ned en ekspertgruppe som skal vurdere om fondet har den optimale organiseringen, størrelsen spesielt tatt i betraktning.

– Kanskje skal vi ha to fond, som kan konkurrere med hverandre. Når vi bare har ett, er det vanskeligere for oss å gå inn og se på det og konkludere med at dette er den beste måten å gjøre det på, sier Sanner til Financial Times.

I dag investerer Staten pensjonsfond utland i aksjer, obligasjoner og eiendom og har en beregnet verdi på snaut 4.500 milliarder kroner. Det er i praksis en klar deling, eller risikovekting, mellom aksjer og obligasjoner på henholdsvis cirka 60 og 40 prosent. Beholdningen tilsvarer 1,25 prosent av samtlige noterte selskaper i verden.

– Dette er riktig tidspunkt å ta opp disse spørsmålene på. Fondet har fungert veldig bra hittil, men er dagens struktur den rette for framtiden? spør Sanner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.