Den tyske sikkerhetseksperten Karsten Nohl er svært overrasket over mangelen på hjemruting.

Kunne spore stortingspolitikere i utlandet

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Frem til torsdag i forrige uke var det med enkle hjelpemidler mulig å spore stortingspolitikere og andre NetCom-kunder i utlandet, både når de var på jobb og på privat ferie, skriver Dagens Næringsliv.

Mulighetene til sporing skyldes et sikkerhetshull hos norske mobiloperatører. Etter at DN tok kontakt, valgte NetCom umiddelbart å tette hullet som har vært kjent i flere år.

Tele2-kunder kan ifølge DN fortsatt kartlegges i Norge og utlandet.

Et enkelt nettoppslag gir konfidensiell informasjon om brukerens posisjon – enten man er på jakt etter profilerte politikere, næringslivstopper eller ekskjærester. Kunder hos Tele2 er utsatt for sikkerhetshullet som gjør det mulig for hvem som helst med internettforbindelse å kartlegge mobilbrukernes aktuelle geografiske posisjon – både i Norge og i utlandet.

«Overraskende og sjokkerende»
Den tyske sikkerhetseksperten Karsten Nohl er svært overrasket over funnene.

– Mangelen på hjemruting hos et stort europeisk mobilselskap er overraskende og sjokkerende. Sporingsverktøy som gjør det mulig å finne plasseringen til en hvilken som helst telefon har sirkulert på nettet siden 2008. Helt siden den gang har mobiloperatørene lovet å innføre hjemruting som en beskyttelse mot sporing, men anstrengelsene har mange ganger kokt bort i kålen, sier Nohl.

– Hvor detaljerte opplysninger er det mulig å fange opp?

– Detaljnivået er på by- eller kommunenivå. Jeg kan se om du er hjemme, eller om du er på hytta, men jeg kan ikke se om du er på bordell eller i kirken om de ligger i samme gate, sier Nohl til Dagens Næringsliv.

- Veldig alvorlig
Jan Bøhler, sikkerhetspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet og første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, er svært overrasket over mulighetene til å spore norske mobilbrukere.

Han sier det er veldig alvorlig for stortingsrepresentanter, særlig i forhold til lærdommene fra de senere årene om trusselbilder.

- Hvor noen befinner seg kan ha stor betydning. Det gjelder alle. Vi vet ikke hvem som er utsatt. Det har vært mye opp-merksomhet i det siste rundt det som skjedde i Algerie, rundt næringslivet og sikkerhet i utlandet. Det er i utlandet det kan være mest faktorer som kan skape et litt mer utrygt sikkerhetsbilde. Det er like relevant for mange der som oss her. Vi har jo også kriminelle miljøer som jakter på hverandre, sier Bøhler til Dagens Næringsliv.

Les også: Du vil bli overvåket – hvert andre minutt (2012)


Mobil utrygghet
(Leder DN 2012)