Ut fra ligningsbasert formue er det hotell- og eiendomskongen Olav Thon (90) som troner øverst på listen over Norges aller rikeste. Thon står nå oppført med 9,9 milliarder kroner «på bok». Dermed har formuen vokst med over enn 250 millioner kroner siden 2011.

Nestemann på listen er Kjell Inge Røkke (55), med en formue på 9,0 milliarder kroner, en økning på over en milliard kroner i forhold til året før.

Tobakksarvingen Johan Henrik Andresen (52) inntar tredjeplassen på pallen med en formue på 6,7 milliarder kroner. Hans formue har i løpet av det siste året krympet med hele 4,4 milliarder kroner. Andresen overførte i løpet av året store verdier til sine barn, og mister dermed fjorårets førsteplass.

Sjekk skattelister 2013 her

Pumper og meglerhus
Videre følger investor Trond Mohn (70) og Paretogründer og -hovedeier Svein Støle (50), med formuer på henholdsvis 3,9 og 3,6 milliarder kroner.

Det er Mohns familiebedrift i Bergen, som har spesialisert seg på utvikling og produksjon av lossesystemer og pumper til skips- og offshoreindustrien, som har gjort han til en av Norges aller rikeste. Sønnen hans Frederik Wilhelm Mohn (36) er ifølge skattelistene for 2012 den fjerde rikeste i landet, med en formue på 3,6 milliarder kroner.

Støles meglerhus Pareto har på sin side befestet posisjonen som verdens største meglerhus innenfor shipping og oljeservice. De siste ti årene har gruppen totalt tjent 15,5 milliarder kroner, og betalt ut 7,7 milliarder kroner i bonuser og partnerandeler, ifølge anslag Dagens Næringsliv gjorde tidligere i år.

33 milliardærer
På listen over Norges mest formuende personer finnes det i dag 33 milliardærer. Det er én mer enn ifjor.

Blant milliardærene er er det bare to kvinner - begge rederarvinger. Mens Rannfrid Rasmussen (78) er god for 2,5 milliarder kroner, har Hjørdis Kluge Smedvig (62) en formue på 1,2 milliarder kroner.

Profilerte navn
I det øverste sjiktet av Norges mest bemidlede personer, er det flere kjente navn.

Kjøpmann Odd Reitan (62) har en formue på 1,4 milliarder kroner, omtrent det samme som året før. Sønnen Ole Robert Reitan (42) har med en formue på en milliard kroner blitt nesten 100 millioner kroner rikere enn i 2011. Hans lillebror Magnus Reitan (38) har økt sin formue med 200 millioner kroner til 1,2 milliarder kroner.

Også Varner-brødrene har fremdeles mer enn nok til salt i grøten.

Stein Marius Varner (48) står nå oppført med en ligningsbasert formue på 1,9 milliarder kroner, opp 300 millioner kroner. Joakim Varner (40) er god for 1,2 milliarder, noe som er 100 millioner kroner mer enn 2011.

Skattepliktig formue
Mens skattelistene oppgir skattepliktig formue, anslås gjerne den reelle formuen å være langt høyere.

Hvert år publiserer derfor finansbladet Kapital sin liste over Norges 400egentlig rikeste personer. Ifølge den oppdaterte utgaven som kom i slutten av forrige måned er eksempelvis Olav Thons formue anslått til å være 28 milliarder kroner.

På denne listen finner vi også hotellprins Petter Anker Stordalen (50) blant de ti rikeste i Norge, med verdier på til sammen over 10 milliarder kroner. Til sammenligning var den ligningsbaserte formuen hans ifjor på 91,1 millioner kroner.

Se listen over de 100 rikste under, eller se hele listen over Norges 1000 rikste personer her.

DN.no tar forbehold om at listen kan inneholde feil.





Les også:
<b>Her er Norges rikeste </b>
Norges rikeste statssekretær
Vi er verdens tredje rikeste folk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.