Dagens Næringsliv skrev igår at det er sterke protester fra næringslivet mot et lovforslag som den avgåtte regjeringen la frem i statsbudsjettet.

Her foreslo Stoltenberg-regjeringen å begrense konserners fradrag til 30 prosent av driftsresultatet for renter på eksterne lån når disse er garantert fra andre selskaper i konsernet. I dag er fradraget 100 prosent.

Skattebomben i statsbudsjettet var en svært bevisst snubletråd fra den avgåtte regjeringen til de blåblå, mener direktør i hovedorganisasjonen Virke, Harald Andersen.

– Vi er helt enig i at man bør finne regler som hindrer multinasjonale konserner i å flytte overskudd fra Norge, men forslaget skyter langt over mål, og rammer helt alminnelige transaksjoner i norske bedrifter. Et rent valgkamputspill for å undergrave de blå. Det var også helt absurd, all den tid regjeringen hadde nedsatt et eget utvalg, Scheel-utvalget, til nettopp å vurdere dette, sier Andersen til Dagens Næringsliv.

Lederne i både NHO, Rederiforbundet og Finans Norge mener forslaget vil få store utilsiktede konsekvenser for næringslivet dersom det blir vedtatt.

Vesentlig høyere skatt
Flere advokater i Selmer, blant dem Ingar Solheim, mener forslaget vil kunne gi vesentlig høyere skattekostnader for svært mange konserner i Norge.

Mest vil det ramme kapitaltunge bransjer som eiendom og shipping, og aller mest dem med høy gjeld og lav lønnsomhet.

Et eksempel som DN har satt opp viser at et selskap med 1 million kroner i driftsresultat før avskrivninger (ebitda), ville fått en betalbar skatt på 196.000 kroner med det nye forslaget, mot 56.000 kroner med dagens regler.

Den avgåtte regjeringen har begrunnet forslaget med at de ville hindre internasjonale storkonsern i å flytte overskudd fra Norge til lavskatteland, og dermed slippe enorme skattebeløp. Skattedirektoratet har tidligere anslått at multinasjonale selskaper ifjor forsøkte å unndra 16,7 milliarder kroner fra beskatning ved å handle med seg selv.

DN forsøkte igår å få svar fra tidligere statssekretær Roger Schjerva, men han ga beskjed om at han ikke ønsker å kommentere saken.

Les også: - En udetonert skattebombe (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.