- Jeg er veldig bekymret for boligmarkedet, sier finansminister Siv Jensen til DN.no.

- Bør vi forberede oss på fallende priser?

- Det er litt vanskelig å si. De rapportene som vi har mottatt så langt om boligmarkedet gir ikke noe entydig svar på om vi har en boligboble eller om vi har forbigående utfordringer, svarer Jensen.

- Dette er ting vi følger veldig grundig med på. Jeg er opptatt av å følge dette så tett at vi kan avverge de utfordringene som måtte komme, tilføyer hun.

- Noen uroligheter
Da det torsdag var duket for nordiske finansministermøte i Oslo, svarte også Jensen på spørsmål om de generelle utsiktene for norsk økonomi.

Den nye regjeringen jobber i disse dager med å oppdatere anslagene for konjunkturutviklingen i Norge. Arbeidet foregår parallelt med utarbeidelsen av tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, noe som betyr at rapporten vil være klar om en ukes tid.

- Mange av måleparameterne ligger rimelig stabilt i forhold til det vi så i statsbudsjettet som kom fra Jens Stoltenberg. Det er noen urolighetspunkter. Samtidig ser vi også noen lyspunkter, ikke minst i det internasjonale bildet, sier Jensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra venstre: Finansminister Siv Jensen i Norge, finansmarkedsminister Peter Norman i Sverige og finansminister Bjarni Benediktsson i Island.
Fra venstre: Finansminister Siv Jensen i Norge, finansmarkedsminister Peter Norman i Sverige og finansminister Bjarni Benediktsson i Island. (Foto: Elin H¿yland)

Arbeid i Sverige
På møtet, som fant sted på Ekebergrestauranten, var boligmarkedene i de nordiske landene et sentralt tema. Den svenske finansmarkedsministeren Peter Norman viste til at myndighetene i Sverige har iverksatt flere tiltak for å kjøle ned markedet og minske husholdningenes gjeldsøkning.

- Vi krever mer kapital i svenske banker enn i europeiske. Vi har økt risikovektene til bankene når de låner ut til boliglån. I tillegg har vi et boliglånstak på 85 prosent av kjøpesum, sa Norman.

Siv Jensen har fremdeles ikke et klart svar på hvordan fremtidens egenkapitalkrav ved boligkjøp vil se ut. I valgkampen lovte hun å senke kravet fra 15 til 10 prosent. Før helgen ba hun om at Finanstilsynet vurderer både gjennomføring og virkninger av retningslinjene for forsvarlig boliglånspraksis.

Fredag kommer eiendomsmeglerbransjens oppdaterte boligprisstatistikk. Da forrige måned viste prisfall, fulgte mange opp med å spå fallende priser ut året. Se de ferske tallene for oktober først på DN.no klokken 11.00 i morgen!

Les mer:
Advarer mot å trosse Finanstilsynet: - Det ville jeg jammen meg vært veldig forsiktig med
Ber om svar fra Siv Jensen
- Vi skal ikke kritisere dem for å løpe fra noe valgløfte

Les også: Sentralbanksjefen ikke bekymret for boligprisfall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.