Onsdag startet aktor Christian Stenberg å spørre ut bedrageritiltalte Per Sten Andersen om hans privatøkonomi i tiden han og Eva Karin Haugen drev aksjespareklubben TA Invest.

Aktor var spesielt opptatt av alle de private boligene samboerparet disponerte i Oslo, på Nøtterøy, i Trondheim, på Tyin, på Røros og i Arvika I Sverige. Totalt hadde samboerparet brukt 72,5 millioner kroner på å kjøpe disse.

- Hvordan ble kjøpene finansiert? ville politiadvokaten ha svar på.

- I hovedsak ved hjelp av lån. Jeg hadde en tanke om at det var greit å belåne dem så mye som mulig, svarte Andersen.

- Dokumentavgiften på disse boligene er på 1,8 millioner kroner. Hvilke penger brukte du til det?

- Jeg husker ikke noe annet enn at i mine øyne var det å låne opp mot 100 prosent. Vi lånte så mye som mulig. Regnet på det, og så at regnestykket skulle gå opp, svarte den tidligere mattelæreren.

Andersen som sluttet som lektor etter hjernedrypp i 2004.

God plass
I tillegg til de rundt ti boligene paret disponerte privat, hadde de også et titalls boliger som de leide ut.

- I allefall gikk det rundt. Tok av min pensjon, tror jeg. I alle fall til møbler. Når vi handlet på Ikea, kostet ikke det så mye, utdypet han.

Dommer Morten Bjone ville vite om det var noe pågang fra bankene.

- Jeg husker ikke at det var noe pågang før 08-09.

- Snille banker altså, oppsummerte rettens administrator.

- Hvordan betjente dere lånene? fortsatte aktor.

- Jeg mener vi delte på betjeningen av lånene så godt vi kunne. Jeg mener at det gikk rundt. Med husleieinntekter og alt.

Høye renteutgifter
- Hvis vi regner at renten var fire prosent, så blir det 240.000 kroner bare i renter i måneden på det dere disponerte selv, skjøt aktor inn.

- Jeg følte at alt vi tjente gikk med der. Jeg har fortsatt følelsen av at det gikk rundt, svarte Andersen.

Andersen protesterte på aktors antydning om at han, som mattelærer, burde ha sett at dette ikke kunne gå i hop.

- Det var banker som lånte oss pengene på bakgrunn av selvangivelsene våre, ikke på bakgrunn av aksjespareklubben. Hvis alle mattelærere skulle være så gode i dette, så ville de alle jobbet i bank, fremholdt pensjonisten.

Andersen erkjenner ikke straffeskyld for bedrageridelen av tiltalen, men han har erkjent delvis straffeskyld for de punktene av tiltalen som omhandler brudd på verdipapirhandelloven, regnskapsloven og bokføringsloven.

Les også: - Det skulle tatt seg ut. Jeg kunne ikke ta penger fra medlemmenes konto

Andersen fastholder at han ikke kjente til at aksjespareklubben var en bløff og han skyver all skyld over på sin medtiltalte, Eva Karin Haugen.

Ifølge aktor har de to bedratt 239 fornærmede for totalt 313 millioner kroner. Mer enn 20 millioner av dette skal ha gått til å dekke deres egne personlige utgifter.

Manglet konto
Under onsdagens forkl#229 fastholdt Andersen at selv driftsutgiftene forbundet med administrasjonen av klubben ble dekket av ham selv.

- Det er aldri tatt ut noe fra aksjespareklubben til eget forbruk noen gang.

- Du har sagt at du ikke kunne dekke kostnader fra medlemmens penger på grunn av jussen?

- Jeg hadde fått beskjed av en revisor at jeg ikke kunne gjøre det så lenge det ikke fantes noen egen konto for det, svarte Andersen.

- Hva var problemet med å åpne en konto?

- Jeg likte ikke tanken. Jeg hadde tatt på meg en jobb for fellesskapet. Jeg hadde en følelse av at det ikke var mine penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.