Pensjonsforpliktelsene til Nationaltheatret har vokst 50 millioner kroner på ett år. Flere teatre sliter med pensjonsordninger som spiser opp stadig mer av pengene.

Tidligere i uka skrev Dagens Næringsliv at Den Norske Opera og Balletts pensjonsforpliktelser økte med 170 millioner kroner i 2013 og nesten har nådd 1,1 milliarder.

For Nationaltheatret i Oslo er pensjonsforpliktelsene oppe i 220 millioner, etter en økning på 50 millioner bare i fjor, skriver Dagsavisen.

Det er lønnsvekst og lav rente i kombinasjon som er årsak til pensjonsgaloppen.

– De stadig økende pensjonskostnadene gjør at vi må spare og at vi dermed ikke har det samme utgangspunktet for teaterproduksjon som for bare noen år siden, sier direktør Thomas Gunnerud.

Han legger til at Operaen har fått hjelp til å klare den økte kostnaden, noe teatrene ikke har fått.

Det Norske Teatret oppgir sine brutto pensjonsforpliktelser til 230 millioner, 40 millioner mer enn i 2012. Trøndelag Teater opplyser at beløpet nå er oppe i 113 millioner.

Pensjon blir tema når tarifforhandlingene for teatersektoren starter rett før påske. Leder Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening sier de ytelsesbaserte pensjonsavtalene ikke lenger er bærekraftige for institusjonene.

Les også: Fellesforbundet utsatte LOs pensjonskrav i to år

 
Vil streike for gullpensjon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.