Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet skriver i en kronikk i DN at tiden er inne for en skattereform.

Pedersen fremholder blant annet at «dagens interessegrupper søker å tilpasse skattesystemet til seg selv» og nevner deretter bønder, bokforleggere, rederier, redaktører, forurensere og elbilister som har skatteprivilegium.

– Det er flott at Pedersen ønsker en ny skattedebatt, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

«Tilpasse skattesystemet»

Selv er han ikke like fornøyd med at Pedersen trekker frem enkeltgrupper som bønder med skatteprivilegium.

– Pedersen er fra Hedmark. Jeg trodde han hadde stor respekt for tidligere landbruksminister fra Høyre, Johan C. Løken fra samme fylke. Det Løken forsto var at først må man begynne med hva man vil med Norge, og så tilpasse skattesystemet for å understøtte det. Slik er det i Norge og i alle andre land. Og teorien om skattemessig næringsnøytralitet er aldri blitt praktisert noen land. Det viktigste er å ha en åpenhet om hvordan skattesystemet fungerer, sier Lundteigen.

«Enhver passer på sine»

Han legger til at stassekretæren ikke nevner en spesiell bransjen i kronikken.

– Finansnæringen har ikke moms på tjenester. Det er en av grunnene til at bransjen vokser så mye. Hva er det samfunnsmessige formålet med det? Det er ingen grunn til at finansnæringen slipper moms – når man har det på alt fra biler til spikere.

Lundteigen peker på at Pedersen kommer nettopp fra finansnæringen.

– Enhver passer jo på sine.

– Så Pedersen burde ha nevnt finansnæringen blant interessegruppene i kronikken?

– Ja. Det utgjør et stort hull, sier Lundteigen og viser til høye inntekter i næringen og stort pengeforbruk.

– Her sitter også DN og øvrige aviser i glasshus ved at avisene ikke betaler moms.

«Betale skatt etter evne»

I november ga finansminister Siv Jensen (Frp) et tilleggsmandat til skatteutvalget som ledes av SSB-sjef Hans-Henrik Scheel om også å vurdere forslag som gir netto skattelettelser ikke bare forslag som opprettholder skatteinntektene som den foregående regjeringen ønsket.

Scheel-utvalget skal blant annet vurdere å redusere selskapssatsen i lys av den internasjonale utviklingen, og se på eiendomsskatt.

Lundteigen er sterk motstander av eiendomsskatt.

– Er det noe som er fjellstøtt i Norge er at man betaler skatt etter evne. Med eiendomsskatt må man derimot betale ut ifra en teknisk verdi uansett inntekt.

Lundteigen mener man derimot bør endre det ubegrensede skattefradraget i Norge. Han har tidligere foreslått at det settes en fradragsgrense på 2,5 millioner kroner i gjeld for hver skatteyter.

– Det gis enorme summer i skattesubsidier på rentefradrag. Rundt 50 milliarder kroner hvert år. Det var en gang fornuftig skattepolitikk da man ønsket at flest folk skulle kunne eie en bolig uten å ha en stor egenkapital. Jeg kan ikke forstå at Norge er et av de få land som har ubegrenset rentefradrag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.