It-konsulenten (26) skal ha overført lønningene til 55 ledere i Helse Sør-Øst til seg selv. Nå er han tiltalt for grovt bedrageri og grov utroskap.

– Dette er en spesiell sak, hvor den tiltalte har hatt tilgang på passord og kjennskap til systemene gjennom sin jobb som it-konsulent og som tidligere ansatt ved lønnings­avdelingen, sier politiadvokat Susie Bergstrand hos politiet i Oslo.

Hun er aktor i straffesaken mot den tidligere it-konsulenten i Sykehuspartner, som er en egen enhet i det regionale helse­foretaket Helse Sør-Øst. I juni må 26-åringen stille i Oslo tingrett, tiltalt for grovt bedrageri og grov utroskap etter at nesten 3,1 ­millioner kroner i lønninger uteble fra kontoene til 55 ansatte i Helse Sør-Øst ifjor høst.

Strafferamme på ni år

– Forholdene i tiltalen har en strafferamme på ni års fengsel, sier aktor Bergstrand.

Forsvarer Tor Kjærvik kan ikke kommentere saken nå, og den tiltalte 26-åringen har ikke besvart Dagens Næringslivs henvendelse. Ifølge tiltalen skal 26-åringen i oktober ifjor ha gjort endringer i datasystemene hos helseforetaket Helse Sør-Øst slik at it-konsulenten selv ble mottager av oktoberlønningene. Mannen hadde adgang til å endre personopplysninger til ansatte i helseforetaket. I august og september ifjor skal 26-åringen ifølge tiltalen ha opprettet minst 55 kontoer i åtte forskjellige banker i sitt eget navn. Disse ble benyttet for å ta imot lønns­utbetalingene til de 55 ansatte, som etter hva Dagens Næringsliv får opplyst er ledende ansatte med høye lønninger.

«Nøye planlagt bedrageri»

Helse Sør-Øst er ett av fire regionale helseforetak i Norge og har ansvaret for spesialisthelse­tjenestetilbudet til 2,8 millioner mennesker. Helse Sør-Øst dekker ti fylker, deriblant Oslo og Akershus, og hadde ifjor et samlet budsjett 75 milliarder kroner. Sykehuspartner, hvor den tiltalte jobbet, er en egen enhet i Helse Sør-Øst, og leverer støttetjenester.

– Dette er en politisak, og vi har ikke noen kommentarer, sier kommunikasjonssjef Trude Julie Dommerud hos Sykehuspartner.

Aktor og politiadvokat Susie Bergstrand forteller at den tiltalte har erkjent de faktiske forholdene, men at 26-åringen hevder at han overførte millionene for å skade sin egen arbeidsgiver og ikke for egen vinnings skyld.

– Pengene ble overført, men overføringene ble oppdaget før tiltalte fikk tatt ut midlene. Vi mener dette er et nøye planlagt bedrageri som var godt forberedt, og der tiltalte plukket ut lønnsmottagere han ønsket å benytte.

Les også: TA Invest-par fikk over fire år dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.