Minesveiperen KNM Otra og logistikkfartøyet KNM Valkyrien er en del av følget som la ut fra Kiel i Tyskland tirsdag. Også Nederland, Belgia og Estland deltar med fartøy som skal plasseres utenfor Baltikum på ubestemt tid.

Valkyrien er flaggskip under kommandørkaptein Eirik Otterbus ledelse fram til slutten av mai. Deretter overtar Tyskland ledelsen.

Styrken skal delta i øvelsen Open Spirit i mai og skal også gjennomføre flere havnebesøk i regionen.

LES OGSÅ: Finland inngår avtale med NATO

I kjølvannet av Ukraina-krisen har Nato lagt en plan for økt militært nærvær øst i Europa for å berolige nervøse medlemsland i Russlands nabolag. Nato styrker sin tilstedeværelse til lands, til vanns og i luften i regionen.

– I denne spente perioden følte vi det riktig å sende den stående minerydderstyrken til Østersjøen, sa Natos øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, da han gjorde oppdraget utenfor Baltikum kjent i forrige uke.

Otra og Valkyrien ble en del av Natos stående minerydderstyrke i Nord-Europa i starten av april.

– Ved å bidra med kommandofartøy viser vi at Norge kan stille kapable styrker på kort varsel, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) da.

LES OGSÅ:

Kinesisk flyselskap kjøper Boeing-fly for milliarder

Asia i dag: Kritiserer kinesiske dommedagsprofeter

Verdens raskeste heis på vei til Kina  

Eksperter advarer mot F-16-krise i Luftforsvaret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.