Ifølge stortingspresident Olemic Thommessen (H) er forholdet til Kina «på et frysepunkt». Utenriksminister Børge Brende (H) beskriver forholdet som «nærmest ikke-eksisterende».

Men tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo har ikke ført til noen kollaps i handel og turisme mellom Norge og Kina. Tvert imot var fjoråret et rekordår, melder NRK.

– Vi har ikke sett noen dramatisk negativ effekt, sier Jan Olav Rørhus, førstekonsulent i seksjon for utenrikshandel i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Eksporten til Kina lå i Liu Xiaobos fredsprisår 2010 på rundt 13 milliarder kroner. Året etter økte den til 16 milliarder.

Deretter fulgte en naturlig nedgang i 2012 til i underkant av 14 milliarder, noe som ifølge SSB skyldes globale industrielle nedganger og naturlige variasjoner. I 2013 tok eksporten seg kraftig opp igjen til over 16 milliarder kroner, en økning på 17 prosent fra året før.

– Norge eksporterer i hovedsak kjemiske produkter, maskiner og transportmidler til Kina, samt en god del fisk og bearbeidede varer. Det er ingen av disse store varegruppene som har hatt noen betydelig nedgang i eksporten, sier Rørhus til NRK.

Les også:
- Dreier seg om langt mer enn et knippe norske bedrifters fortjeneste
Obama må trå varlig i konfliktfylt Asia
Asia i dag: Svak bedring i Kina  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.