Regjeringen ønsker å oppheve priskontrollen i konsesjonsloven, men dette er ennå ikke vedtatt av Stortinget. Likevel sendte statsråden før jul et brev til kommunene der hun ber om at det ikke legges avgjørende vekt på pris ved omsetning av landbrukseiendommer.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har kritisert Listhaug for å foregripe Stortingets lovbehandling. Partiene mener regjeringen bør presisere overfor kommunene at konsesjonslovens bestemmelser fortsatt gjelder, men fikk ikke med seg Venstre og KrF på dette.

Kritikk

Til gjengjeld sluttet regjeringens to støttepartier opp om kritikken da næringskomiteen på Stortinget behandlet saken torsdag. I en fellesmerknad skriver opposisjonspartiene at Listhaug i brevet foregriper en lovbehandling og at dette er uryddig.

– Innstillingen fra komiteen er en tydelig kritikk av måten regjeringen har håndtert denne saken på, og viser igjen at regjeringen selv ikke har landbrukspolitisk flertall, sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget.

LES OGSÅ: Ny duell mellom Listhaug og bøndene

Han er skuffet over at KrF og Venstre ikke støtter forslaget om at regjeringen må gå ut med en presisering.

– Brevet har skapt usikkerhet i landets kommuner og fylkeskommuner, sier Storberget. Han mener komiteens behandling likevel sender «et klart korrigerende signal» til norske kommuner.

Uenige

Høyres landbrukspolitiske talsperson Ingunn Foss sier hun registrerer kritikken fra opposisjonen og understreker at alle lovsaker skal behandles i Stortinget.

– Men vi er uenige i at statsråden har foregrepet en lovbehandling. Det hun har gjort er å rette en henstilling til kommunene, sier Foss til NTB. Hun mener det var viktig å sende brevet for å hindre at omsetningen av landbrukseiendommer stanset helt opp i påvente av en lovsak.

Dagens regelverk sier at konsesjonspliktige landbrukseiendommer over en viss størrelse skal underlegges priskontroll av den enkelte kommune. Regjeringen ønsker å fjerne denne bestemmelsen og mener dette vil gi den enkelte bonde større råderett over egen eiendom og bidra til å redusere omfanget av leiejord.

– Det er vi uenige i. Vi tror ikke det blir mindre leiejord av et slikt grep. Å fjerne priskontrollen vil hindre rekruttering av bønder i pressområder. Det bør ikke være et mål for landbrukspolitikken å legge forholdene til rette for dem som vil selge seg ut av næringen, sier næringskomiteens nye leder Geir Pollestad (Sp).

Omstridt

I spørsmålet om priskontrollen har KrF strittet imot hele veien. Også Venstre har satt bremsene på.

Venstres landbrukspolitiske talsperson Pål Farstad poengterte overfor Nationen i februar at det ikke er snakk om å åpne for et fritt marked. Regjeringens støttepartier er urolig for de samlede følgene av at priskontrollen fjernes samtidig som boplikten forsvinner og andre landbruksreformer innføres.

I regjeringspartiene hadde mange ventet en annen holdning fra Venstre.

– Jeg er overrasket over at et liberalt parti som Venstre ikke vil styrke den private eiendomsretten, frigjøre landbruket og gi den norske bonden større handlingsrom, har Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar A. Gundersen tidligere uttalt til NTB.

LES OGSÅ:

Apple TV ikke lenger "en hobby"

- Dette kan presse opp boligprisene

Maratonmesterens treningstips

Lavrov: USA og EU sto bak uro i Ukraina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.