Troms Kraft-granskerne ledet av Leiv L. Nergaard leverte ifjor en regning på 44,1 millioner kroner for jobben de gjorde for det skandalerammede selskapet. Det ville ikke Troms Kraft betale.

En kjennelse i Hålogaland lagmannsrett slår nå fast at Troms Kraft bare må dekke 30 millioner kroner av Nergaards krav.

Dermed er det andre gang retten mener Nergaard må ta regningen på det overskytende beløpet selv, etter at Nord-Troms tingrett i november 2013 ikke ville heve utgiftstaket for granskningen fra 30 millioner kroner.

«Ikke grunnlag»

Granskningsarbeidet ble mer omfattende enn ventet, og i 2012 ble utgiftstaket hevet fra fem millioner kroner til 30 millioner kroner. Norscan Partners og advokatfirmaet Grette jobbet i 14 måneder med å granske Troms Kraft. Granskningsrapporten er på 663 sider og 16 ringpermer med bilag. Totalt er det fakturert 18.825 timer.

«Tingretten har riktig vurdert at de etterfølgende forhold ikke gir grunnlag for vederlag ut over 30 millioner kroner. Det er verken bestilt eller utført noe tilleggsarbeid, og dermed ikke grunnlag for tilleggsvederlag», skriver lagmannsretten i kjennelsen, og vektlegger at Nergaard forutsettes godt kjent med hovedtrekkene i norsk avtalerett.

«Burde varslet»

Retten mener Nergaard burde varslet dem om han mente han ikke var i stand til å fullføre oppdraget uten at kostnadsrammen ble hevet.

«Det kan synes som om at Nergaard har tatt et bevisst valg om å fortsette arbeidet til tross for at kostnadsrammen var oppbrukt», skriver lagmannsretten i kjennelsen.

Nergaard mener at det gjennom granskningen ble avdekket kritikkverdige forhold av betydning i Troms Kraft som vanskelig kunne kommet frem på annet vis.

Granskningsarbeidet avdekket en rekke sentrale og alvorlige forhold som verken eierne eller offentligheten var kjent med. Funnene medførte store konsekvenser både for Troms Kraft og eierne. Økokrim igangsatte etterforskning mot Troms Kraft med mistanke om grov korrupsjon. PwC ble skiftet ut som konsernrevisor, og Troms Kraft har rettet krav mot sin tidligere konsernrevisor på 1,7 milliarder kroner knyttet til tapet i datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige. Granskningsarbeidet har også medført at styret i Troms Kraft har trukket seg.

I søksmålet hevdet Nergaard at godtgjørelse skal fastsettes ved etterhåndsvurdering, og at retten ikke på forhånd kan fastsette granskers vederlag, men bare fastsette at selskapets regnskap skal stille sikkerhet.

Nergaard hevder at granskers uavhengighet gjør at det ikke er mulig å sette kostnadstak. Arbeidets omfang, rapportens innhold og de etterfølgende konsekvensene det har hatt for Troms Kraft gjør at Nergaard mener de samlede kostnadene på 44,1 millioner kroner har vært nødvendige.

Nergaard var ikke tilgjengelig for kommentar mandag.

«Ikke forsvarlig»

Troms Kraft mener at overskridelsene skyldes at granskeren har anlagt arbeidet altfor bredt og dypt, og dermed ikke evnet å innrette oppdraget på forsvarlig vis.

– Vi er tilfredse med kjennelsen, og håper vi kan legge dette bak oss, sier Lena Glosemeyer Fangel, kommunikasjonssjef i Troms Kraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.