Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har i flere år hatt direktørjobben i Innovasjon Norge i tankene. Nå har han endelig søkt og kan få drømmejobben.

DN har fått bekreftet den søte historien om hvilken drømmejobb to av Norges mektigste menn i 2011 kunne tenke seg utenfor regjeringen de da styrte. Da tiden til Svein Gjedrem som sentralbanksjef var over for tre år siden, satt statsminister Jens Stoltenberg sammen med sin statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på kontoret. Stoltenberg pekte på at Norges Bank ville vært den beste jobben. Schjøtt-Pedersen valgte seg Innovasjon Norge. På spøk, selvsagt.

Nå viser det seg at det løse snakket raskt kan bli alvor – ihvertfall for Schjøtt-Pedersen. Finnmarkingen er blant søkerne til stillingen som administrerende direktør i Innovasjon Norge etter at Gunn Ovesen sluttet tidligere i år. Toget for sosialøkonomen Stoltenberg som sentralbanksjef er nok gått. Dessuten har han fått en annen, ikke helt uviktig stilling. Den kommende generalsekretæren i NATO har ikke besvart DNs henvendelse i saken.

Spennende

Schjøtt-Pedersen sier til DN at han ikke bare har tenkt på Innovasjon Norge siden den gangen i 2011. Han har hatt «et nært forhold til Innovasjon Norge i flere tiår», ikke helt unaturlig siden han i 1981 ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark dengang organisasjonen het Distriktenes utbyggingsfond.

– Jeg kan bekrefte at jeg alltid har sett på Innovasjon Norge som en veldig spennende virksomhet med stor betydning for det norske samfunnet. Hvis vi skal utvikle samfunnet videre, må vi øke verdiskapingen og hvis vi skal utvikle regionene og distriktene må de omdanne alle sine muligheter til lønnsomme arbeidsplasser. For det er Innovasjon Norge myndighetenes viktigste redskap. Det ville vært fantastisk spennende å få være med på, sier Schjøtt-Pedersen til DN.

– Men stemmer det at du pekte på jobben i 2011, mens Stoltenberg så for seg Norges Bank?

– Ja, det stemmer at vi på et tidspunkt utvekslet tanker om hva som ville vært spennende oppgaver utenfor regjering. For meg var det Innovasjon Norge.

– Og for Stoltenberg?

– Nei, det ville jeg ikke uttale meg om.

Mange anonyme

På søkerlisten til jobben er det 66 personer, men bare 25 vil være offentlige om ønsket. Resten har enten fått medhold i å være anonyme eller har trukket seg da de fikk avslag på å være sladdet. Derfor gir ikke listen et realistisk bilde av hvem Schjøtt-Pedersen konkurrerer mot.

Uansett skal det vanskelig gjøres å matche hans Innovasjon Norge-erfaring: Som fiskeriminister la han inn Statens fiskarbank inn i det som da het Statens nærings- og distriktutviklingsfond. Som medlem av kommunalkomiteen på Stortinget var han saksordfører for prosjektkapitlene til organisasjonen. Som finansminister styrte han rammebetingelsene og som statsråd ved Statsministerens kontor var Innovasjon Norge et sentralt virkemiddel, særlig under finanskrisen.

– Jeg har hatt et nært forhold til Innovasjon Norge i flere tiår. Gjennom arbeidet mitt har jeg fått en bred innsikt i virksomheten fra ulike dimensjoner, sier Schjøtt-Pedersen.

– Så andre kan bare glemme å få stillingen?

– Nei, jeg har vært veldig bevisst på at det er styret som tar seg av søknadsprosessen. Stillingen ble lyst ut i mars og jeg har søkt på ordinært vis.

– Du uttalte tidligere til DN at du kunne tenke deg en jobb i det private næringsliv. Definerer du Innovasjon Norge som det?

– Etter 28 år i offentlig sektor sa jeg at det hadde vært spennende å prøve noe nytt. Men når jeg likevel er så interessert i Innovasjon Norge, er det fordi det er rettet mot næringslivet, sier Schjøtt-Pedersen.

Mange kvalifiserte

Styreleder i Innovasjon Norge og tidligere stortings- og regjeringskollega av Schjøtt-Pedersen, Reidar Sandal, vil ikke kommentere enkeltsøkere.

– Det er mange som har meldt sin interesse for denne stillingen. Blant søkerne er det flere kvalifiserte, og det gir oss et godt grunnlag for den videre prosessen, sier Sandal.

Konstituert administrerende direktør Finn Kristian Aamodt og divisjonsdirektør Vincent Wego Fleischer er blant de interne søkerne til stillingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.