SV-leder Audun Lysbakken mener hele engasjementet til kronprinsparet illustrerer hvilken vanskelig balansegang et moderne kongehus må begi seg utpå.

– Det er veldig krevende å engasjere seg i aktuelle samfunnsspørsmål uten å gi uttrykk for et verdisyn som vil provosere noen. Å skulle representere hele den norske befolkningen verdimessig er vanskelig fordi det vil kunne provosere enten Per Sandberg eller meg. Det er en god illustrasjon på problemet med monarkiet, sier Lysbakken.

Per Sandberg tar kronprins Haakons uttalelser om klimaendringer som ett eksempel på et mer aktivistisk kongehus. «Kronprinsparet står på venstresiden i norsk politikk, særlig på miljø, klima, innvandring og en del verdispørsmål. Det styrker bare mitt standpunkt om at vi ikke burde hatt et kongehus. Det vil medvirke til at flere og flere vil bli republikanere», sa Sandberg til DN. Både Sandberg og næringsminister Monica Mæland (H) er intervjuet i boken «Republikken Norge» som DNs kommentator Kjetil Bragli Alstadheim utgir i morgen.

 

Ikke på venstresiden

– Jeg kan forstå at Sandberg lar seg provosere. Jeg skulle ønske at det kronprinsen sier om klima er ukontroversielt, men Sandberg har rett i at det er det ikke, sier Lysbakken.

Han er derimot ikke enig med Sandberg i at kronprinsparet plasserer seg på venstresiden.

– Du trenger ikke å være på venstresiden for å ha et engasjement mot klimaendringer. Det er også eksempler på kronprinsparet omfavner saker som ligger høyresiden nærmere. For eksempel er ikke World Economic Forum der de deltar noen radikalerklubb. For meg er kongehuset rotfestet på Oslos vestkant. Sånn sett står de langt fra venstresiden, sier Lysbakken.

Mange republikanere

SV-lederen er glad for at det blir flere republikanere som Sandberg og næringsminister Monica Mæland på høyresiden i norsk politikk.

– I mange år er det bare SV som turde å være imot kongehuset. Jeg er spent på hvor mange på høyresiden vil stemme for vårt forslag i Stortinget om republikk neste gang. Det er veldig mange republikanere på Stortinget nå. Jeg tror monarkiet vil bli mer og mer utdatert selv om mange synes kongefamilien som personer gjør en god jobb, sier Lysbakken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.