Hotell- og restaurantarbeiderne er organisert i Fellesforbundet. Forhandlingsdelegasjonen var delt da meglingsresultatet for den såkalte Riksavtalen med NHO Reiseliv forelå 7. april. Resultatet ble sendt ut til medlemmene uten anbefaling.

En gjennomgåelse nettportalen FriFagbevegelse har gjort, viser at det er stor misnøye rundt om i landet, og mange avdelingsledere oppfordrer medlemmene til å stemme nei. Det er misnøye både med rammen på 3,3 prosent og med at kravet om lokale forhandlinger ikke ble innfridd.

1. Hvis et meglingsresultat blir nedstemt, blir det streik umiddelbart, forhandlingsleder Clas Delp i Fellesforbundet?

– Dersom det blir nei, må vi varsle streikeuttak innen fire dager. Riksmekleren får resultatet onsdag klokken 12.00.

2. Blir det et annet slags streikeuttak etter en uravstemning enn under meglingen? Kan det bli aktuelt å ta ut alle i streik?

– Uttakene kan bli ulike i de forskjellige oppgjør. Det blir ikke samme streikeuttak som vi gjorde under meglingen. Å ta ut alle er en ytterlighet, å ta ut noen er en annen ytterlighet. Hotell og restaurant er en bransje med mange variasjoner sammenlignet med å organisere bussjåfører.

3. Er det noen områder som kan bli hardere rammet av en streik enn andre?

– Vi har 7400 medlemmer. Hovedtyngden av medlemmene våre er innen hotell. En konflikt vil ramme hotellene hardest. I restaurantbransjen er det mange uorganiserte.

4. Hvordan vurderer du situasjonen rett før uravstemningen?

– Jeg har ingen oversikt over utfallet. Vi har vært rundt i hele landet og informert om resultatet. Noen vil stemme ja, og andre vil stemme nei. Men de som er imot, får alltid mest oppmerksomhet. Ja, det er store fagforeninger som har anbefalt medlemmene å stemme nei. Men det er det enkelte medlem som bestemmer. Jeg håper de som leverer stemmene sine, har fått det hele og fulle bildet. En kan jo bli presset av motstandere til å stemme nei og av tilhengere til å stemme ja.

5. Hvor delt var forhandlingsdelegasjonen. Har dere fått kritikk for å ha gjort en for dårlig jobb?

– Ingen får vite hvor delt vi var. Jeg har oppfattet det slik at det er økonomien i resultatet som er for dårlig, at tillegget er for lite. Vi hadde også krav om lokale forhandlinger som ikke ble innfridd. Men vi har satt i gang et utvalgsarbeid for å jobbe videre med det. Det har vært en saklig og konstruktiv debatt ute foran uravstemningen. Spørsmålene til oss har vært gode.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.