Økonomitoppmøtet Spief regnes som den viktigste møteplassen mellom russiske og internasjonale næringslivsledere, og beskrives ofte som Russlands svar på World Economic Forum i Davos.

Forumet brukes også aktivt av Kreml som et utstillingsvindu for Russland, og president Vladimir Putin er vertskap når businesseliten inntar hans hjemby.

I år holdes konferansen midt i den verste krisen mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen, og en rekke av de russiske deltagerne er omfattet av USAs og EUs sanksjoner mot russiske selskaper og sentrale næringslivsaktører.

Ikke Putin-møte

Mens Statoilsjef Helge Lund og Rederiforbundets leder Sturla Henriksen det siste døgnet har annonsert at de dropper den prestigetunge konferansen, holder Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas fast på at det er riktig å reise.

Telenor sier fredag morgen at Baksaas fortsatt er påmeldt og at planen er å delta.

- Påvirker det deres beslutning at Statoil og Rederiforbundet melder avbud?

- Vi gjør våre egne vurderinger. Situasjonen vurderes fortløpende, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor til DN fredag, og legger til:

- Men det er ingen planer om et møte med Putin, legger han til.

Advares av Obama

I forrige uke uttalte USAs president Barack Obama at det er meget uheldig at Putin skal sole seg i glansen til amerikanske toppledere, samtidig som USA og EU har innført sanksjoner mot Russland.

Jakub M. Godzimirski, seniorforsker og Russland-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), sa i slutten av april til DN at han mener de norske toppsjefene bør holde seg hjemme.

– Det er en viktig møteplass for olje- og gassindustrien, og andre industrier som investerer i Russland, sa Statoilsjef Helge Lund til Dagens Næringsliv da, men i går kveld kom meldingen om at selskapet har ombestemt seg.

Toppsjefene i selskaper som Alcoa, Goldman Sachs, PepsiCo, Morgan Stanley, Boeing, Visa, ConocoPhillips og en rekke andre store multinasjonale amerikanske selskaper var opprinnelig påmeldt til konferansen, men møtes nå med press.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.