I 2013 var 69.700 registrert helt ledig. Tidligere har Nav regnet med en økning til 78.000 ledige i snitt i år, og videre økning til 80.000 i 2015. Nå justerer Nav ned tallene til i snitt 75.000 ledige i år og 78.000 ledige neste år.

1. Hva er årsaken til at Nav har justert ned prognosene, arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad?

– Utviklingen i ledigheten hittil i 2014 er mer positiv enn vi så for oss i forrige prognose. Vi ventet økning, mens ledigheten både målt ved aku og registrert hos Nav har vært omtrent stabil. Samtidig har veksten i sysselsetting og arbeidsstyrken vært lavere enn forventet. Vi har derfor justert vår prognose i henhold til utviklingen så langt i år. Det grunnleggende bildet er det samme, og våre forventninger om den økonomiske utviklingen i Norge i år og neste år er lite endret.

2. Ledigheten stiger likevel. Hvilke yrker og bransjer vil bli rammet?

– Vi venter en liten nedgang i boliginvesteringene i år og neste år. Dette kan medføre lavere sysselsetting og økende ledighet for bygg- og anleggsarbeidere. Ledigheten for butikk- og salgsarbeidere kan også øke noe, da vi venter moderat vekst i privat konsum. Av samme grunn kan sysselsettingen blant produsentene av konsumvarer gå noe ned.

3. Hvor vil sysselsettingen øke?

– Vi tenker at sysselsettingen vil fortsette å øke i næringene som leverer til oljeindustrien. Selv om vi venter betydelig lavere vekst i oljeinvesteringene, vil nivået fortsatt være veldig høyt. Bedringen internasjonalt samt noe svakere krone enn tidligere i år, regner vi med vil bidra til høyere eksport fra fastlandet, slik at sysselsettingen blant produsenter av tradisjonelle eksportvarer også kan øke. Vi venter også flere sysselsatte i offentlig sektor, blant annen i helse og omsorg.

4. Hvor stor betydning får arbeidsinnvandringen?

– Arbeidsinnvandringen beveger seg med konjunkturene. Vi tror arbeidsinnvandring fortsatt vil bidra til vekst i arbeidsstyrken i år og neste år. Siden veksten i norsk økonomi ifølge våre anslag vil være mer moderat enn i 2011 og 2012, venter vi at arbeidsinnvandringen vil bli tilsvarende lavere.

5. Hva er største truselen mot det norske arbeidsmarkedet, og hva er mest usikkert?

– Veksten internasjonalt kan bli svakere enn det vi legger til grunn. Isåfall vil det bli lavere etterspørsel etter norske eksportvarer og tjenester. En forverring internasjonalt kan i tillegg medføre at husholdningene blir mer forsiktige. Lavere oljepris enn vi har i vår prognose vil også påvirke norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.