De 50 medlemmene i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) selger så godt som alle sine alkoholvarer gjennom Vinmonopolet eller direkte til norske restauranter. VBFs leveranser til taxfreesalget på norske flyplasser og ferger er helt marginalt. Derfor var det neppe unaturlig for foreningen å se med stor skepsis på finansminister Siv Jensens forslag å øke dagens taxfreekvote med 1,5 liter vin eller øl for reisende som ikke kjøper tobakk.

Vil beholde Polet

I DN i dag (side 30-31) har VBF, LO og Actis et felles utspill mot kvoteøkningen. De fire kaller økt kvote for snikliberalisering og svekkelse av Vinmonopolet generelt og som alkoholpolitisk virkemiddel. De mener endringen også vil øke presset fra EU for å avvikle hele Vinmonopolordningen.

– Det er forsåvidt riktig at VBF to initiativet her. Det er ikke så underlig. Vi har samarbeidet med dem før, blant annet i spørsmål om problemene med grensehandelen, sier LOs 1.-sekretær Peggy Hessen Følsvik.

– Viktigst i bunnen er vårt ønske om å opprettholde polet – som alkoholpolitisk virkemiddel og som god servicebedrift for nordmenn over hele landet. Vi synes regjeringens kvoteforslag ligner et forsøk fra Frp på å strupe Vinmonopolet uten å ta debatten, sier Følsvik til DN.

Hun og forbundsleder Trine Lise Sundnes i LOs Handel og Kontor (HK) medgir at de i tillegg er opptatt av situasjonen for de HK-organiserte i Vinmonopolet og organiserte i Nærings- og nytelsesmiddelarbeider­forbundet i Arcus.

Pr-hjelp

– Sier andre det, så er det vel slik.

Slik kommenterer VBF-generalsekretær Ingunn Jordheim spørsmålet om VBF satte i gang organisasjonenes felles utspill mot at alkoholkvoten kunne økes på taxfree. Hun medgir at VBF-medlemsbedriftene har egeninteresse i salg gjennom Polet, men sier hun ikke kan tallfeste hvor stor andel av omsetningen til foreningens grossister og leverandører som går dit.

Administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail AS bekrefter at VBF-salget til norske taxfreebutikker er forsvinnende lite.

– Vi får varene gjennom vår storeier, tyske Gebr. Heinemann. Det er nettopp vår styrke med innkjøp i store volumer, sier Fjeld-Hansen.

Travel Retail har taxfreesalget på Gardermoen og flere andre flyplasser.

Kommunikasjonsbyrået Wergeland Apenes har bistått Vin- og brennevinsleverandørenes forening i interessekampen.

– Men bare i liten grad. Jeg satt og skrev på innlegget i 17. mai-helgen, sier Jordheim, som understreker at det aller viktigste for henne og VBF har vært å hindre at Vinmonopolet «sakte, men sikkert smuldrer opp».

– Jeg håper Venstre og KrF nå vil bidra, sier hun.

Rusfeltets organisasjon Actis har også flere ganger før dagens kronikk gått offentlig ut mot økte taxfreekvoter. Finansdepartementet avviser i en epost å gi ytterligere kommentarer – også til om man anser at økt kvote vil øke EUs press for å få lagt ned Polet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.