Finansnæringens Fellesorganisasjon har tidligere sagt at nordmenns rekordhøye sparevilje etter finanskrisen tyder på at nordmenn har tatt den økonomiske krisen i Europa alvorlig. Finans Norges forventningsbarometer viste i andre kvartal i år at spareviljen fortsatt er høy blant husholdninger.

Allikevel investerer vi ikke i fond. Vi selger oss ut av dem i stedet.

Husholdningssektoren nettoinnløste fondsandeler for 0,5 milliarder kroner i første kvartal i år, hvilket betyr at trenden fra de siste tre kvartalene fortsetter. Nordmenn solgte andeler i aksjefond og pengemarkedsfond for henholdsvis 1,6 milliarder og 0,2 milliarder kroner i denne perioden, men kjøpte andeler i andre rentefond, kombinasjonsfond og obligasjonsfond for omtrent 1,4 milliarder kroner.

Nordmenn sparer i bolig

Nordmenn sparer mindre i fond enn dansker og svensker. Det sier Johannes Stenwig, assisterende informasjonssjef i Nordea.

Johannes Stenwig er assisterende informasjonssjef i Nordea.
Johannes Stenwig er assisterende informasjonssjef i Nordea.
– Nordmenn sparer heller i bolig, fordi man historisk har sett at det har høy avkastning. Men nå som boligkreditten har sluttet å vokse, kan det hende vi ser et skifte. Bolig er nok derfor noe av grunnen til at folk ikke sparer i fond. Ellers er jo ordet risiko litt skummelt. Risiko og avkastning henger allikevel sammen, sier han.

Stenwig sier det er større interesse for fondssparing innen pensjon.

Peker på lave renter

DNB forvalter 40,7 milliarder kroner i ulike fond for norske personkunder, ifølge Verdipapirfondenes forening. Bankens statistikk for 2014 så langt viser netto vekst i fondsandelskjøp.

Thomas Midteide, konsern­direktør for kommunikasjon i DNB, sier fler burde investere i fond.

– Altfor mange har penger stående på konto. Generelt sett mener vi at kundene våre med fordel kunne hatt mer av pengene i fond – særlig de med lang sparehorisont, som pensjonssparing, sier Midteide.

«Lurt å ha is i magen»

Markedsdirektør i fondsforvalteren Odin, Martin Henrichsen, tror mange opplevde svingningene under finanskrisen som skremmende.

Johannes 
                  Stenwig er assisterende informasjonssjef i Nordea.
Johannes Stenwig er assisterende informasjonssjef i Nordea.
– En stabil andel av befolkningen kjenner godt til fordelene ved fondssparing, og gjorde fornuftige beslutninger når de valgte å ha is i magen under finanskrisen, sier han.

Henrichsen konstaterer at Odin i likhet med DNB opplever vekst innen fondssparing for personmarkedet.

– I årene siden finanskrisen har norske fondssparere hatt en god avkastningsperiode, noe som viser hvordan perioder med kursfall etterfølges av perioder med sterk kursstigning, sier markedssjefen.

Etter slike gode perioder er det ifølge Henrichsen ikke unaturlig at flere velger å høste noe av gevinsten og bruke litt av sparepengene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.