I løpet av det siste året har alle partier på Stortinget uttalt seg positivt til at Oljefondet bør investere mer direkte i fornybar energi. Det viser en gjennomgang miljøorganisasjonen WWF har gjort.

Likevel blir det ikke flertall for å endre mandatet når Stortinget stemmer over endringer i meldingen om forvaltningen av oljefondet tirsdag ettermiddag.

- Det er mange forslag, men ulike spill i Stortingssalen gjør at det ikke blir flertall for noen av dem, sier en frustrert Snorre Valen, medlem i finanskomiteen for SV.

- Ta for guds skyld eierskap!

Nina Jensen i WWF stiller spørsmål ved hele det politiske systemet.

- Erna Solberg (H), Tine Sundtoft (H) og til og med Siv Jensen (Frp), på regjeringens klimadugnad, har skrytt av at det kom store ting innenfor dette området for pensjonsfondet. Det er forunderlig at man er i en politisk situasjon der alle partiene egentlig er for, men ikke klarer å sikre flertall. Da kan man spørre om det er noe galt med det politiske systemet, sier Nina Jensen, leder for WWF Norge.

Hun er overrasket over at regjeringen ikke benytter muligheten til å vise at de mener alvor med å levere mer på klima enn den foregående regjeringen.

- Handler det om at de ikke vil stemme for et forslag fra opposisjonen?

- Men det er jo deres idé. Ta da for guds skyld eierskap til de sakene dere har vedtatt og er enige om, sier hun om regjeringen, med Finansminister og søster Siv Jensen i spissen.

Borgerlig valgkampsak

I valgkampen var det nemlig de borgerlige partiene som snakket varmt om å bruke oljefondet til miljøvennlige investeringer. Midt i valgkampspurten meldte Trine Skei Grande (V), Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) at de er enige om at tiden er moden for å opprette et eget fond i Oljefondet som investerer i fornybar energi.

Høyres landsmøte i vår vedtok å «opprette et nytt mandat for direkteinvesteringer for fornybar energi under Statens Pensjonsfond – Utland, med de samme krav til forvaltning som fondets øvrige investeringer.»

Et av forslagene som blir nedtemt i Stortinget lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å opprette et investeringsprogram innen Statens pensjonsfond utland med formål om å investere i bedrifter og prosjekter innenfor energi- og miljøsektoren, med spesiell vekt på nyskapende og miljøvennlig energiteknologi.»

Mangler inntjeningskrav

WWF mener Høyre stemmer mot noe de nettopp har vedtatt på Landsmøtet.

- Dette er ikke det samme, sier Svein Flåtten, saksordfører for saken, og representant fra Høyre til DN

- I det forslaget som lå i Stortinget, som vi ikke kommer til å stemme for, er et forslag som ikke tar opp i seg at denne typen investeringer skulle ha som siktemål best mulig inntjening til moderat risiko, sier han.

- Men er det ikke tatt med fordi de mener at de investeringene ikke skal ha det for mål, eller fordi det er glemt?

- Det vet jeg ikke.

Han mener Høyres vedtak delvis møtes med økningene i rammen til miljøinvestringer fra 30 til 50 milliarder.

- Den har vært stadige økninger i miljøinvesteringer. Det er en del av utviklingen, sier Flåtten.

Trenger tusen milliarder

Tirsdag morgen kom en rapport fra det internasjonale energibyrået IEA som fastslår at verden trenger investeringer på 40.000 milliarder i energi de neste 20 årene for å møte verdens energibehov. Halvparten av disse investeringene må tas i ikke-fossil energiproduksjon, altså fornybar energi.

WWF viser til at forskere og finansfolk har beregnet at det trengs tusen milliarder dollar i årlige investeringer globalt, dersom verden skal klare å bremse den globale oppvarmingen til to grader.

- SPU er verdens største statlige investor. Ved å investere deler av SPU i fornybar energi, kan fondet sette ekstra fart i den pågående overgangen fra fossil til fornybar energi, skriver WWF.

Les alle forslagene fra opposisjonen i Stortinget HER (Ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.