- Det er ikke greit at det drives forskning i skjul på faktiske skattesaker. Dette er en trusel mot personvernet, mener Gjermund Hagesæter (FrP).

18.000 ble utsatt for et forskningseksperiment da Skatteetaten fant ut at de hadde underrapportert utenlandsinntekt.

Les hele saken på DN +: Forsket på 18.000 skatteunndragere dnPlus

Personene ble plukket ut fordi de hadde hatt inntekter som ikke var oppgitt i 2011-selvangivelsen i Norge. Forskningsprsojektet ble utført av forskere ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Visste ikke at de var avslørt

Eksperimentet skulle finne ut hva som kunne motivere personene til å oppgi riktig inntekt og formue året etter.

Av de 18.000 var det 2.000 som ikke fikk brev - og dermed heller ingen indikasjon på at Skatteetaten var kjent med at de har hatt inntekter i utlandet. 16.000 fikk brev med mer eller mindre informasjon. Noen fikk vite at Skatteetaten kjente til at de hadde hatt inntekt i utlandet tidligere.

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen er kritisk til forskningseksperimentet.

- Når skattemyndighetene sitter på informasjon om skatteyter, kan de ikke la være å gi den informasjonen til vedkommende, sier han.

I en epost fra Skattetaten tilbakeviser avdelingsdirektør Marta Gjengedal i Skatteetaten dette:

"Det er ikke tilfelle at det som et ledd i forskningsprosjektet har blitt holdt tilbake informasjon som ellers ville blitt gitt til skattyter. Tvert imot innebar forskningsprosjektet at et utvalg skattytere fikk et informasjonsbrev om hvordan man skal rapportere inntekt i utlandet til oss. Som et resultat av forskningsprosjektet har skattyter blitt bedre informert."

Vil ta opp saken politisk

Gjermund Hagesæter (Frp) i Finanskomiteen er også sterkt kritisk:

- For å drive forskning i skjul må det ha en samfunnsnytte som langt overstiger den belastningen den enkelte har blitt påført. Og jeg kan ikke se at det er tilfellet her. Dette vil jeg ta opp med den politiske ledelsen i Finansdepartementet, for det er viktig å ha et bevisst forhold til at slike ting faktisk foregår. Jeg synes dette virker veldig merkelig, sier Gjermund Hagesæter.

- Galt med forskjellsbehandling

Frp-politikeren synes heller ikke det er greit at noen får vite at skatteetaten har info, mens andre ikke får vite det.

- Like saker bør behandles likt. Det er veldig uheldig å holde tilbake informasjon på denne måten. Hvis noen blir avslørt for ulovligheter, må de bli konfrontert med dette så fort som mulig. Flere sider ved denne saken er etisk betenkelige, slik jeg ser det, sier Gjermund Hagesæter.

Avdelingsdirektør Marta Gjengedal avviser at informasjon har blitt holdt tilbake.

- Dette er et åpent forskningsprosjekt der skatteyter har fått informasjon om hvordan reglene er som de ellers selv har plikt til å sette seg inn i, og følge. Skattyterne i prosjektet har altså fått en tilleggsinformasjon som andre ikke har fått.

Hun opplyser at saken gjelder skatteoppgjøret for 2012.

- Utover selve forskningsprosjektet så blir alle skattytere med kontrolloppgaver fra utlandet for 2012 behandlet i tiden fremover. Det gjelder også alle de som ikke deltar i dette prosjektet.  

 

Les flere saker på DN.no:

- Aldri vært tøffere å være leder  

Dette gjør en sjef til supersjef  

Norsk suksesspill får oppfølger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.