I 2005 betalte Maria Høili, datter av Europris-gründer Terje Høili, 9,5 millioner kroner for fritidseiendommen Flokebakken, som ligger idyllisk til i Kragerø-skjærgården. Hun har i flere år forsøkt å hindre at Kragerø kommune bygger et flytebryggeanlegg rett ved sommerstedet på Skåtøy. Høili frykter blant annet storinnrykk av badeturister og at verdien på hennes landsted vil stupe om kommunen gjennomfører tiltaket.

Forsøk på å komme til enighet utenfor rettssalen har ikke ført frem, og derfor saksøkte Høili kommunen for å hindre byggingen av bryggeanlegget. Nå fastslår en fersk dom fra Nedre Telemark tingrett at kommunen har rett til å føre opp flytebryggeanlegget med tilhørende landanlegg på Høilis nabo­eiendom.

Høili hadde ingen opplysninger som tilsa at det skulle bygges et bryggeanlegg da hun kjøpte eiendommen, mens kommunen mener at «det må være påregnelig at et skjærgårdsparkområde gjøres tilgjengelig også fra sjøsiden, for bading, soling, turgåing», ifølge dommen.

Frykter stortap

Planen er å bygge en 18 meter lang flytebrygge med plass til seks–åtte båter, som kobles til en 15 meter lang steinbrygge på land. Derfra skal båtfolket ledes videre til en offentlig tilgjengelig strand på Høilis eiendom og opp til knausen Elefanten lenger bak i terrenget.

Maria Høili ønsker ikke selv å kommentere saken, og henviser til sin advokat Magnus Bog­­­strand Sørensen.

– Det er for tidlig å si om det er aktuelt å anke, sier Sørensen.

– Anleggets primære funksjon vil være å lede et stort antall fremmede inn på Høilis eiendom, samt at tiltaket vil øke båt­­trafikken og medføre visuell forringelse i området. I realiteten etableres en kommunal strand i strid med Høilis eiendomsrett, skrev Høilis advokat i sitt oppsummerende sluttinnlegg i forkant av rettssaken.

Med tanke på prisnivået på denne typen eiendom vil etablering av flytebryggeanlegget ha en verdireduserende effekt ved fremtidig salg av eiendommen og vil kunne påføre Høili et meget stort økonomisk tap, har Sørensen tidligere hevdet overfor kommunen.

Vil gi adgang til Høilis strand

– Dommen bygger på kommunens argumentasjon og den rettsutvikling vi har sett over tid til fordel for allmennhetens interesser ved avveiningen mot grunneiers rettigheter. Det er viktig for Kragerø kommune å gjøre det mulig for allmennheten å bruke dette området i skjærgården, sier kommunens advokat Johan Tønnes Løchstøer til DN.

«Hensikten med anlegget er å skape tilgang til stranden som i sin helhet ligger på Høilis eiendom. Det er også nå slik at andre bruker stranden. Denne bruken må forventes å øke betydelig og vil fortrenge eiers egen bruk. Av erfaring vil bruken medføre økt forsøpling av området,» anførte Høilis advokat i retten, ifølge dommen.

Dommen tar imidlertid ikke stilling til om hele eller bare deler av stranden som grenser til Høilis eiendom, kan benyttes til opphold og bading etter friluftsloven.

– Det er interessant å merke seg at retten går såpass langt i å antyde at deler av stranden ikke er åpen for bading og rasting. Retten understreker dessuten viktigheten av at eier ikke blir fortrengt fra stranden. Uavhengig av om det kommer flytebrygge eller ikke, må altså både allmennheten og kom­­­munen ta hensyn til at det sannsynligvis ikke er mer enn en begrenset del av stranden som eventuelt kan benyttes til bading og rasting, sier advokat Sørensen.

Eiendomssjef Are Tafjord i Kragerø kommune ønsker ikke å kommentere dommen og iverksettelse av bryggeplanene før dommen er rettskraftig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.