Alt tyder på at Norge går inn i en periode med litt lavere økonomisk vekst, understreket statsminister Erna Solberg (H) da hun onsdag holdt oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

Under en knallblå himmel, i hagen til Regjeringens representasjonsbolig, trakk Solberg særlig frem den norske kostnadsutfordringen. En drøy uke tidligere hadde SSB publisert nye tall som viser et kraftig fall i oljeinvesteringene fra neste år.

- Hovedgrunnen til at oljeinvesteringene faller er at en del felt oppfattes som mindre lønnsomme å bygge ut. Det har noe å gjøre med kostnadsutviklingen i Norge, men også usikkerhet rundt oljeprisen, sier Solberg til DN.

Ikke overrasket

Norges Bank hadde i mars et anslag om en vekst i oljeinvesteringene på 0,75 prosent til neste år. Det er ventet at prognosen vil nedjusteres betydelig på torsdagens rentemøte.

Isolert sett slår lavere oljeinvesteringer rett inn på fastlandsøkonomien. Ifølge statsminister Solberg kommer ikke trendskiftet overraskende. Hun mener Norge kunne vært mye bedre forberedt.

- Vi har forutsett dette lenge, så det påvirker ikke politikken vår så veldig. Det gjør det imidlertid synlig at det kanskje hadde vært nødvendig å begynne arbeidet for lenge siden, sier statsministeren og utdyper:

- Fra 2005 og utover har man ikke brukt oljepengene til å skape vekstkraft, slik handlingsregel forutsetter. I stedet er mye brukt på løpende forbruk. Det vil gi neste generasjon et vanskeligere utgangspunkt enn de ellers ville hatt. Vi burde kommet lenger med å skape en robust økonomi for fremtiden.

Vil se på rammebetingelser

Å sørge for at vekstkraften kommer fra flere kilder enn oljevirksomhet, mener Solberg er det viktigste Regjeringen kan jobbe for i dag.

- Da er det nødvendig å se på rammebetingelsene for andre deler av næringslivet. Det er alt fra å satse på forskning og utdanning til å se på kostnadene ved transport, sier hun og fortsetter:

- Og selv om oljeinvesteringene faller, er noe av det viktigste vi gjør å sørge for at vi får en rask gjennomføring av Johann Sverdrup-utbyggingen. Det vil bidra til at investeringene holder seg oppe på et godt nivå.

- Hvordan vil nordmenn flest merke at oljeinvesteringene faller?

- Det viktige å si til det norske folk er at olje- og gassvirksomheten kommer til å være en del av norsk økonomi. Samtidig må vi belage oss på at den blir en litt mindre impuls enn den har vært. Da må vi jobbe med å få flere år å stå på, svarer Solberg.

Fnyser av kritikken

Aps talsperson i Stortingets finanskomité, Marianne Marthinsen, fnyser av utspillene.

- Hvis Erna Solberg mener at det har vært gjort for lite, kunne hun tatt tak i utfordringen i høst. I stedet opplevde vi en nyinnsatt regjering som spredde usikkerhet om viktige rammevilkår for industrien og strammet inn i permitteringsregelverket som er svært viktig når bedriftene møter tøffere tider, skriver Marthinsen i en e-post til DN onsdag ettermiddag.

- Jeg deler Erna Solbergs bekymring for effekten av for rask innfasing av oljepenger. Desto mer forunderlig er det at regjeringen Solberg ved samtlige tre korsveier har valgt å øke oljepengebruken – først i 2015-budsjettet, deretter i nysalderingen og nå til slutt i revidert, skriver Marthinsen.

Les også:
Han kan knekke Argentina
Mener Statoil burde prioritere bort oljesand
Kona slåss for hus, hytte og Porsche  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.