I fjor meldte helsepersonell fra om 9540 hendelser som førte til eller kunne ha ført til betydelige pasientskader. Det viser Meldeordningens årsrapport for 2013, som legges frem i dag. Økningen henger sammen med at meldeordningen ble vesentlig endret i 2012, da ansvaret for meldingene flyttet til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

- Bakgrunnen for at meldeordningen ble flyttet var at det kom for få meldinger, sier leder for Meldeordningen, Øystein Flesland.

- Det gav inntrykk av at helsetjenesten ikke er åpen om det som skjer.

Med den nye ordningen går ikke meldingene alltid via sykehusets kvalitetsutvalg. Meldere og pasienter er dessuten sikret anonymitet.

- Det tror jeg er et viktig tiltak. For å lære er det helt unødvendig at vi vet navnet på de som har vært involvert, sier Flesland.

50.000 i Danmark

Han mener helsetjenesten er blitt tryggere når flere melder fra, men at mørketallene fremdeles er store.

- Alle meldeordninger vil ha mørketall, og vi vet ikke hvor store de er. Danmark, som er omtrent like stort, får omtrent 50.000 meldinger i året fra spesialisthelsetjenesten, sier Flesland.

Han mener tallene er sammenlignbare.

- Vi har en vei å gå. Jeg tenkte kanskje vi skulle opp i 30.000 her i Norge, og at det ville ta lang tid, men økningen til 10.000 kom veldig fort.

Skjønnmaling

Forrige uke uttalte visepresident i Legeforeningen Jon Helle til Aftenposten at mange sykehusledere er mest opptatt av "å skape glansbilder". Ifølge Helle opplever sykehusansatte represalier når de melder fra om feil og avvik.

- Kvalitetsutvalget har tidligere overprøvet vanlig helsepersonell, sier Flesland. - Det er jo en form for skjønnmaling, selv om man sier at man gjør det for å melde «riktig» i forhold til lovteksten. Slik sett er jeg enig med Jon Helle.

Årsrapporten viser at det er forskjell på meldekulturen hos forskjellige yrkesgrupper.

- Men det er ikke riktig som noen tror at leger unngår å melde fra. Våre tall viser at de har en høyere andel meldinger om alvorlige avvik, sier Flesland.

Melder raskere

En annen endring av ordningen er at sykehuset nå har kun 24 timer på å melde fra hendelsen blir oppdaget.

- Tidligere hadde kvalitetsutvalget to måneders frist til å melde til Helsetilsynet, og deretter brukte tilsynet lang tid. Den nye fristen setter sykehusene under et helt annet press. Resultatet er blitt veldig bra. Vi tror at de begynner å gjøre noe med saken mye fortere.

Tallene tyder på at endringen har ført til raskere innmelding. 47 prosent av meldingene er sendt innen tre dager etter hendelsen.

- Vi får også flere alvorlige meldinger. Vi får vite om mer, og det var jo vitsen, sier Flesland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Professor sier opp i protest mot sykehus

Legeforeningen skeptisk til at varslere hindres

Les Meldeordningens årsrapport her (Ekstern lenke)