– Det er viktig å øve og trene sammen med våre allierte. Det er viktig for vår sikkerhet, men også for den kollektive sikkerheten i NATO. Rimpac er en unik øvelse. Dette gir oss svært gode treningsmuligheter med stort utbytte. Utviklingen i Asia- og Stillehavsregionen vil ha globale konsekvenser også for Norge, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Hun drar selv til Hawaii for å møte de norske mannskapene på fregatten KNM Fridtjof Nansen, som er ett av de 40 fartøyene som er med i øvelsen.

I tillegg er seks ubåter, 200 fly og 25.000 mannskaper fra 23 nasjoner med i Rimpac-øvelsen som siden 1971 er blitt gjennomført hvert andre år.

Stort kinesisk steg

For første gang deltar også stormakten Kina i en amerikanskledet øvelse. Sjefen for den amerikanske stillehavskommandoen, admiral Samuel Locklear, karakteriserer det som et stort og viktig skritt at kineserne bidrar med 1.100 mannskaper og fire skip.

– Vi må legge bak oss de historiske uenighetene som skaper problemer i regionen. Med innsats vil vi klare det, sier admiralen til nyhetsbyrået AFP.

Ine Eriksen Søreide sier seg enig med admiralen som hun skal ha møte for å diskutere den sikkerhetspolitiske situasjonen i regionen.

– Kinesisk deltakelse er et tegn på at utfordringene i dette området best kan løses ved samarbeid, informasjonsutveksling og dialog mellom militære myndigheter. I så måte er det positivt at Kina deltar, sier forsvarsministeren.

Stiller opp

Hun begrunner den norske deltakelsen med ønsket om å styrke det allierte samarbeidet, vise fram norske styrker og materiell i en internasjonal og kompleks øvelse. Deltakelsen er også et bidrag til at Europa må engasjere seg sterkere i NATO, også der USA har sine strategiske interesser.

– Dersom Norge forventer alliert engasjement i våre nærområdet, må vi også engasjere oss der våre allierte har sikkerhetsinteresser. Dette er essensen av det å være allierte, sier Søreide til NTB.

Øvelsen starter på Hawaii torsdag og vil vare i seks dager.

LES OGSÅ: Merkel hyller de som prøvde å drepe Hitler

Gambling-millionær utleveres ikke til FBI(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.