EØS-borgere som ønsker støtte fra Lånekassen til studier i utlandet, må i dag ha bodd sammenhengende i Norge i minst to av de siste fem årene. Det er ett av flere krav ESA mener er for strenge og bryter med EØS-reglene.

EØS-avtalens vaktbikkje viser til EU-domstolens avgjørelser i lignende saker i Danmark, Luxembourg og Nederland og ber Norge endre reglene for støtte til utenlandsstudier.

– Vi kommer til å følge opp, men vi har ikke landet detaljene, sier statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet til NTB.

En lemping av reglene fører med seg ventede merutgifter i det Haugstad tror blir millionklassen, så regjeringen kommer derfor til å kunngjøre endringene i høstens statsbudsjett.

ESA har også tidligere bedt Norge endre praksis, og tar nå skritt nummer to og sender en såkalt grunngitt uttalelse til Oslo. Norge har to måneder på seg på å følge opp, hvis ikke kan saken havne i EFTA-domstolen. Haugstad tror likevel ESA vil vente til statsbudsjettet er klart.

– Det vil overraske meg veldig om vi blir tatt til EFTA-domstolen før statsbudsjettet kommer, sier han.

Les også:
Dette er meglertoppens to viktigste råd til dagens boligselgere
Dyreste Europa-sommer på fem år
Etterlot gigantformue (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.