FN anslår at 3 millioner jenter risikerer å bli omskåret hvert år.

– Kampen mot kvinnelig kjønnslemlestelse i Norge og internasjonalt er en viktig prioritet for regjeringen. Norge har satt et nytt og offensivt mål om å bidra til å avskaffe denne skadelige praksisen i løpet av én generasjon, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Derfor øker regjeringen nå støtten til sivile samfunn og internasjonale organisasjoner som arbeider mot kjønnslemlestelse. Satsingen blir presentert på en konferanse om kjønnslemlestelse og barneekteskap i London tirsdag.

I tillegg fortsetter regjeringen støtten til FNs program mot kjønnslemlestelse som Norge i sin tid var pådriver for å opprette og har vært største bidragsyter til, med 20 millioner kroner i året.

Avtalen forlenges til 2017 og går i hovedsak til 15 afrikanske land.

LES OGSÅ: Yara-aksjen styrket seg på ny konsernsjef

Toro kyllingsuppe tilbakekalles

Somalia og Etiopia

Nytt med regjeringens satsing er at norske myndigheter skal samarbeide tett med Somalia, for å bidra til å avskaffe kjønnslemlestelse i landet.

Et ambisiøst mål, i lys av FNs tall som viser rundt 98 prosent av somaliske kvinner og jenter blir omskåret.

I Somalia, og også blant annet nord i Sudan, er det liten bedring å spore, selv om skikken har gått tilbake i mange andre land de siste ti årene.

Verdens helseorganisasjon har dessuten registrert en faktisk økning i det totale antallet jenter som utsettes for kjønnslemlestelse, på grunn av befolkningsvekst.

– Vi vil samarbeide tett med somaliske myndigheter om å finne felles mål for samarbeidet, hvor Norge vil bidra med faglig, politisk og økonomisk bistand til forebygging og behandling av kjønnslemlestelse med fokus på kompetanse – og kapasitetsbygging, opplyser Utenriksdepartementet.

I tillegg fortsetter innsatsen i Etiopia.

Menneskerettigheter

Innsatsen mot kjønnslemlestelse skal kobles tettere enn i dag til utdanning, menneskerettigheter og likestilling, varsler regjeringen.

Til høsten legges det fram en stortingsmelding om menneskerettigheter, og kunnskap om menneskerettigheter har vist seg å være en farbar vei til resultater i kampen mot omskjæring.

– Gode resultater er oppnådd der hvor lokalsamfunn har fått sjansen til å reflektere rundt menneskerettigheter generelt, og derfra til kvinners rettigheter og til hvilke verdier samfunnet ønsker å leve etter. Økt bevissthet om dette gir lokalsamfunn mulighet til å vurdere hvilke verdier de vil gi videre til kommende generasjoner, ifølge regjeringen.

De helsemessige konsekvensene av kjønnslemlestelse er store. Omskjæring fører ofte til store problemer under graviditet, og en fødsel kan føre til store skader i underlivet som blant annet gjør at man ikke kan kontrollere vannlating eller avføring. Dette bidrar i sin tur til store sosiale problemer, skilsmisser og utstøting av lokalsamfunnet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.