PST opplyser i dag at det har fått en tidsspesifikk terrortrussel. En ekstrem islamistgruppe med tilknytning til Syria planlegger terrorangrep i Norge. PST sier går ut med informasjon fordi de mener at det kan virke forebyggende og avskrekkende mot dem som planlegger en terrorhandling.

- Vi har opplysninger som tyder på at en terrorhandling mot Norge er planlagt innen kort tid, antakelig dreier deg seg om få dager. Vi har ingen detaljer om mål eller form for terror som er planlagt, sier Benedicte Bjørnland, sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Er dere sikre på at trusselen er tidsavgrenset?

- Vi kan aldri være sikre, men den informasjonen vi har, tilsier at trusselen er tidsavgrenset, sier Bjørnland til Dagens Næringsliv.

Kan du si noe om hva slags informasjon som tilsier det?

- Nei, det kan jeg ikke. Men etter at vi mottok informasjonen har vi arbeidet intenst for å forsøke å få en avklaring på om dette er en reell trussel. Altså om vi skal feste lit til den. Normalt når vi har fått denne type meldinger tidligere har vi greid å ta trusselen ned og få en avklaring. Det har vi ikke greid denne gangen, og det er også årsaken til at vi går ut. Den informasjonen vi har skaffet oss, som beriker bildet vi sitter på, tilsier at trusselen er troverdig. Det vi nå gjør er et forebyggende tiltak i seg selv. Å gå ut kan forhåpentlig bidra til å avskrekke de som har intensjoner om å gjøre noe, og på den måten forebygge, sier Bjørnland.

- Ekstreme islamister

PST-sjefen bekrefter at trusselen verken har noen tilknytning til 22. juli eller den pågående islamske høytiden ramadan.

- Vi har ikke knyttet dette opp til noen arrangementer, eller religiøs faste eller ramadan. Men den grupperingen vi er bekymret for, er ekstreme islamister.

Kan du si om de har noen tilknytning til Norge?

- Nei, det kan jeg ikke si noe om. Dette er kildesensitivt.

Hva gjør trusselen troverdig?

- Jeg kan ikke si annet enn at vi har arbeidet intenst siden vi først fikk kjennskap til trusselen, og den informasjonen vi har innhentet, styrker troverdigheten.

Er informasjonen hentet inn på stedet?

- Jeg vil ikke kommentere hva slags informasjon vi har hentet inn. Vi er helt avhengig av samarbeid med etterretningstjenesten og samarbeid med parter ute. Det er helt avgjørende.

Synlig politi

Det er ganske sjeldent at man innkaller til slike pressekonferanser. Justisminister Anders Anundsen sa at regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) ble varslet i går. Kan du si noe om hvor vanlig det er at dere varsler dem?

- Vi informerer jevnlig RSU. Det er en del av vår jobb å skaffe godt beslutningsgrunnlag for regjeringen. Det er en jevnlig foreteelse. Å gjøre dette offentlig er en beslutning fattet i fellesskap mellom Justisdepartementet, Politidirektoratet og oss. Det var rett og slett fordi væpnet politi ville være veldig synlig. Da kommer spørsmålene med en gang, og vi ønsket å være i forkant og forklare hvorfor.

Vet dere noe om hvor stor gruppen i Syria er?

- Det er snakk om en liten gruppe personer, men jeg kan ikke være spesifikk på antall.

Bjørnland ønsker ikke å kommentere hvor lenge PST har kjent til trusselen, hvorvidt gruppens medlemmer er offentlige personer eller hvor sofistikerte våpen ekstremistgruppen sitter på.

Kommer det flere meddelelser fra dere?

- Hvis vi har ny, relevant informasjon, for eksempel at det ikke lenger er grunn til bekymring, skal vi være raskt ute med ny informasjon.

Se også intervju med PST-sjef Bjørnland:

PST: - Vi betrakter dette som troverdig
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.