Oslopolitiet har kalt inn til pressekonferanse om terrortrusselen mot Norge.

14.00: Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo Politidistrikt:

- Det er en midlertidig endring av trusselbildet på nasjonalt nivå.

- Hovedstaden rommer betydelig befolkningstetthet og mange objekter som vi må vurdere.

14.02: - Det er en pedagogisk utfordring å snakke om en reel, men ikke spesifikk trussel.

- Vi ønsker å være føre var og forebygge eventuelle hendelser. Hvis en hendelse skulle inntreffe vil vi håndtere dem så raskt som mulig.

- Vi har iverksatt en rekke synlige og ikke synlige for å få ned responstiden hvis det skulle vise seg nødvendig.

14.04: - Dette er en trussel som er mer alvorlig enn de vi har sett tidligere. Det bar også den sentrale pressekonferansen preg av. Vi legger ikke skjul på at vi iverksetter en del tiltak her.

- Hvis vi kommer til kunnskap om spesifikk informasjon gambler vi ikke med publikums sikkerhet.

- Vi har ikke alle svarene. Det ga også PST klart budskap om, og vi jobber videre sammen med PST på etteretningssporet.

14.05: Vi forstår at alle der ute som har tenkt seg til hovedstaden er usikre på situasjonen.  Med mindre vi får annen informasjon enn den vi besitter i dag tenker vi at all virksomhet kan gå som normalt.

- Vi vil forsterke en del tiltak rundt flere arrangementer og er i dialog med arrangørerene.

14.07: - Dette er et levende trusselbilde. De nasjonale bistandssressursene er styrket, sier politisjefen.

- Vi ligger på et høyt nivå og noen tiltakene er synlige.

Politiet ønsker ikke å gi detaljert informasjon om tiltak.

14.09: Dette er Oslopolitiets budskap til de som eventuelt planlegger noe: Jeg håper de ser at politiet er beredt. Vi ønsker å få ned responstiden for å kunne gå inn i en skarp situasjon, sier Fredriksen.

14.10: - Den kunnskapen vi har om en eventuell motstander gjør at vi spisser våre tiltak. Den informasjonen som er mulig å få deler PST med politidistriktene på en god måte.

14.11: - Vi gjør en mengde forebyggende tiltak. De kan føre til økt frykt, men det er betryggende tiltak.

- Bruk byen som dere har planlagt - det er vårt budskap til publikum.

- I et åpent samfunn er det alltid en risiko. Den er noe skjerpet nå, men den er ikke håndfast. Vi vet ikke spesifikt hvem vi står overfor.

14.12: - Politiet tar risiko hver eneste dag og vi må tale å være de som snakker om sikkerhet. Vi kan ikke garantere noe, men nå har vi fått et forvarsel. Det ville vært en unnlatelsessynd hvis vi ikke foretok oss noe. Vi har en risiko i samfunnet og den er noe skjerpet nå.

14.13: - Tid, sted eller type vet vi ingenting om, opplyser Fredriksen.

Han sier videre at Oslo Politidistrikt på noen måter er spesiell. Vi har flere sentrale objekter og høy befolkningstetthet.

14.15: - Dette er krevende fordi vi ikke vet hva ser etter selv. Vi mangler den spesifikke informasjonen. Det er heller ikke sikkert vi kunne delt den med publikum. Vi befinner oss i en skjerpet en normalsituasjon og vi ber publikum er oppmerksomme på det de ellers er oppmerksomme på.

Han forklarer at folk vil se politiet i større grad, særlig i knutepunktene rundt kollektivtrafikken.

- Vi har fleksibilitet og lav responstid.

14.17: Politisjefen opplyser om at det ikke vil bli plassert noe personell fra Forsvaret slik situasjonen er nå.

14.18: Fredriksen forklarer videre om de mulige terrormålene: - Vi har mobile enheter og noen er sivile. De aktuelle objektene har styrket sin sikkerhet.

14.19: Politisjefen snakker om fotballturneringen Norway Cup, som arrangeres i fra helgen av:

- Får vi ny spesifikk informasjon vil den komme til aktuelle arrangementer og objekter. Politiet kan ikke garantere for sikkerheten, men vi gjør det som er nødvendig for å sørge for sikkerheten til publikum.

Han sier at det er trygt å sende barna sine på Norway Cup, basert på informasjonen han sitter med på dette tidspunkt.

14.21: - Følger dere med fremover vil dere se en forskjellig grad av politinærvær i sentrumsonen, men også andre steder. Det vil være synlig nå fremover. Det er responstiden som er det viktige for oss nå.

14.22: - Vi ønsker ikke å være forutsigbare i sikkerheten vi leverer.

- Vi er ikke der vi skal sørge for noe stående vakthold på noen objekter. Det er fortsatt objekthaver som er ansvarlig for objektets sikkerhet.

14.23: - All lærdom etter 22/7 er kvittert ut i tiltakene i Oslo nå. Derfor har vi kanskje lagt oss litt høyere enn situasjonen nå tilsier. Vi fikk informasjon om saken i går fra PST. Informasjonen kom gjennom de ordinære kanalene vi har i kontakt med PST.

Pressekonferansen er nå avsluttet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.