Til VG opplyser Støre at han ble orientert om terrortrusselen av folk i regjeringsapparatet tidlig torsdag morgen.

Han legger til grunn at PST har gjort grundige vurderinger før de velger å gå ut med denne type informasjon.

– Foreløpig tar vi denne orienteringen til etterretning. Stortinget står til disposisjon på kort varsel om regjeringen ønsker å redegjøre grundigere, sier Støre.

Norske kan stå bak

– Mye tyder på at PST har sjekket opplysningene med kilder her hjemme, noe som peker i retning av at det er snakk om norske Syria-farere som er på vei tilbake, eller som har kommet hjem, sier Gule til NTB.

Ifølge PST har minst 40-50 nordmenn dratt til Syria for å kjempe på islamistenes side. Rundt halvparten skal ha kommet tilbake.

Gule synes imidlertid det er vanskelig å si noe sikkert ut fra den knappe informasjonen som er kommet.

Flere scenarioer

– Det kan også handle om at Kurdistan eller Jordan har fanget opp etterretningsinformasjon som de har sendt videre til for eksempel britisk eller amerikansk etterretning, som så har sendt dette videre til Norge. I så fall er PST prisgitt tolkningene til sine samarbeidspartnere, sier han.

En tredje mulighet er at PST har en informant i islamistiske miljøer.

– Det er det selvsagt en opplagt sjanse for. Ellers hadde ikke PST gjort jobben sin, sier Gule.

ISIL mest sannsynlig

Han mener det er mest sannsynlig at ytterliggående islamister i gruppen ISIL. (Den islamske staten i Irak og Levanten).

– Det som skjer nå, samsvarer godt med trusselvurderingen som er sendt ut tidligere. Syria-farere blir mer ekstreme, og representerer en fare når de kommer hjem med mer ytterliggående standpunkter, sier han til Aftenposten.

Forskeren, som er i ferd med å skrive en bok om norske islamistiske ekstremister, sier at det kan være flere grupper som er i søkelyset, men han tror ISIL er den mest sannsynlige.

Global agenda

– Dette er en den mest ytterliggående gruppen som kjemper på bakken i Syria. ISIL, eller IS som de nå kaller seg, har en global islamistisk agenda. De vil flytte konflikten ut av Syria, og er en aktiv bakspiller for å rekruttere blant annet nordmenn til den globale aktiviteten, sier Gule.

Han tror det er lite sannsynlig at fotballturneringen Norway Cup er et terrormål, men at det heller kan være snakk om anslag mot flyplasser, kollektivtransport og store ansamlinger av mennesker.

LES OGSÅ: Hever sikringsnivået i norske skip

Stenger slottet på grunn av terrortrussel(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.