I en trusselvurdering som PST har utarbeidet, er høytiden id al-fitr, avslutningen på fastemåneden ramadan, spesifikt nevnt som dagen der et terrorangrep mot Norge kan skje. Det bekrefter flere uavhengige kilder, ifølge TV 2.

Offisielt vil PST verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Fagdirektør i PSTs analyseavdeling, Jon Fitje Hoffmann, har sagt at en gruppe personer skal ha reist fra Syria med mål om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten. Norge skal ha blitt nevnt konkret som et mulig mål og gruppen kan ifølge PST nå befinne seg i Europa.

Utfordrende for PST

Norske Syria-krigere kan bli kjent igjen av politiet hvis de returnerer til Norge, men er de ikke norske, blir det vanskeligere stoppe dem, mener forfatter Lars Akerhaug.

– PST har oversikt over mange nordmenn som har dratt til Syria. Hvis terrorgruppen består av nordmenn, kan personene – hvis de drar til Norge – bli kjent igjen av politiet, sier Akerhaug til NTB.

– Men har de statsborgerskap i et annet land, er det vanskeligere for PST å vite hvem de skal lete etter. Det er det som er PSTs utfordring, fortsetter Akerhaug.

Han sier det på det nåværende tidspunkt ikke er mulig å fastslå om gruppen består av norske fremmedkrigere, eller personer fra andre land.

– Men at norske fremmedkrigere har satt Norge på kartet blant de ekstreme gruppene i Syria, det er det ingen tvil om, sier Akerhaug.

Han legger til at ekstreme norske islamister har holdt en lav profil på sosiale medier etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag varslet om en konkret trussel mot Norge.

– Allierte i Norge

Gruppen som muligens planlegger et terrorangrep i Norge, kan ha samarbeidspartnere på plass som aldri har deltatt i Syria-krigen, mener Midtøsten-kjenner Helge Lurås.

– Jeg tror absolutt at de aktuelle personene kan samarbeide med folk som allerede er i Norge og ikke har vært i Syria. Det er ikke bare Syria-farere som kan være radikalisert og skape terrorisme, sier Lurås, som er leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, til NTB.

Lurås tror ikke PST i denne saken snevrer inn søket sitt til radikale som har vært i Syria.

– Om PST faktisk vet hvem de er, burde de etterlyse dem med navn og bilde. De kan ha fakta om noen eller mistanke. Men jeg tror ikke de er sikre på identiteten deres, sier Lurås.

Stengte jødiske museer

De jødiske museene i Oslo og Trondheim er begge stengt grunnet terrortrusselen mot Norge.

– Som et potensielt mål har vi tatt denne avgjørelsen, sier Rolf Kirschner, som er nestleder i styret i Jødisk Museum i Oslo, til NTB.

Nettstedet Kriseinfo har samlet informasjon fra offentlige etater angående trusselen mot Norge. De opplever stor pågang fra publikum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.