I Trondheim, der det er flest barnehagelærere per barn, er andelen 10,9 barn per utdannet pedagog. Bergen, Kristiansand, Fredrikstad og Tromsø følger like etter med 11,0, 11,2, 11,3 og 11,5 barn per barnehagelærer, skriver Dagsavisen.

Tallene er hentet fra kommunenes og statens rapporteringssystem KOSTRA, og landsgjennomsnittet ligger på 13,2 barn per pedagog.

– Nøyaktig hvorfor det er sånn vet vi ikke. Men vi kan anta at det er to ting som gjør at vi ikke får tak i nok barnehagelærere: Lønns- og arbeidsvilkår, og utviklingsmulighet i jobben, sier 1. nestleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad til avisen.

Ifølge Skyvulstad er an annen viktig grunn til at Oslo kommer så lavt på statistikken, at svært mange som jobber i hovedstadens barnehager, er unntatt kravet om utdanning.

– Oslo har det høyeste tallet i landet på dispensasjon fra kravet om å være utdannet førskolelærer. I 2013 jobbet 756 som barnehagelærere uten utdanning i Oslo. Det er et veldig høyt tall, og Oslo skiller seg klart ut, sier Skyvulstad.

Utdanningsforbundet mener dagens krav om at en tredel av de ansatte i barnehagene skal ha rett utdanning, er for slapt. Målet er at halvparten skal ha pedagogisk utdanning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.