Den skjerpede grensekontrollen kommer som et resultat av terrortrusselen mot Norge. I det siste oppdaterte rådet fra politiet fredag kveld, heter det at delvis kontroll på indre Schengen-grenser gjør at nordiske borgere som skal ut og reise, må ha med pass eller førerkort, mens EU-borgere som skal ut og reise må ha med pass eller godkjent identitetskort. Ifølge det svenske politiet gjelder kravet om pass fra og med natt til lørdag til og med mandag 28. juli.

BAKGRUNN: Nordiske borgere må ha pass ved innreise til Norge

Det betyr også at norske borgere må ha med seg pass eller førerkort ved reise til naboland som Danmark, Sverige og Finland, fordi de må ha det med seg ved innreise tilbake til Norge. Operasjonsleder Bjørge Haugen i Østfold politidistrikt sier til VG at bankkort med bilde også er godkjent, og at folk på handletur over grensen skal få slippe å vise pass.

– Du kan bli stoppet, men ikke alle vil bli det. Det tror jeg helt ærlig vi ikke har kapasitet til, sier pressevakt Vemund Aabø i Politidirektoratet.

Slapp ikke om bord på fergen

For fotballaget Fart fra Hamar viste det seg imidlertid at bankkort med bilde ikke var nok når de skulle ta fergen hjem fra Dana Cup, skriver Dagbladet.

De ble holdt igjen på fergeterminalen i Frederikshavn i flere timer sammen med andre reisende i samme situasjon. Saken løste seg ikke før kapteinen på fergen Stena Saga grep inn og sa at fotballungdommene fikk bli med til Oslo, melder VG.

– Dette er jenter fra 13-17 år og alle har bankkort. Noen av oss har til og med kopi av passene våre, men vi slapp ikke gjennom, sa lagleder Øystein Kristiansen. Han opplyste at alle passasjerer som ikke hadde pass ble tatt ut til siden og måtte vente.

– Hundre prosent krav

Informasjonsansvarlig Jesper Waltersson i Stena Line forklarte hendelsen med å si passregelen er ufravikelig.

– Passreglene gjelder hundre prosent av dem som skal inn i Norge. Fotballaget har ikke pass. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi kan ikke slippe dem på fergen nå. Det er ingenting vi kan gjøre, vi må bare beklage, men vi må følge norske myndigheters bestemmelser, sier Waltersson.

Også busselskapet Swebus sier alle reisende må ha pass eller nasjonalt ID-kort. Det samme opplyser Widerøe på sine Facebook-sider og presiserer at førerkort ikke er nok.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.