– Dette ansiktet kjenner jeg, sier forstander i Rabita-moskeen Basim Ghozlan. Han ser på bildet som terrorgruppen ISIL hevder er selvmordsbomberen. Han har nå har fått en identitet.

Da han viste det til andre mennesker i moskeen var det flere som ikke kjente ham igjen. Abu Aya Al-Norwajy, Abu Ayab Al-Nurwiji, eller Jamal som han en gang het, har langt, kraftig skjegg og er iført tradisjonell drakt fra Midtøsten på bildet som Ghozlan nå holder i hendene sine.

– Han hadde ikke et slikt skjegg da han var innom her - når kameratene mine forstod hvem det var på bildet ble de veldig sjokkerte, sier Ghozlan.

Var ydmyk og interessert

Det er rolig i Rabita-moskeen på lørdag ettermiddag. Ramadan nærmer seg Id og slutten på mandag. Et titalls sko er plassert i hyller i rommet man først kommer inn i fra gaten. Det er kjølig inne i forhold til den steikende og utmattende solen ute. Langs de slitne veggene i moskeen sitter det barbeinte menn og leser stille i Koranen. Følger man trappene opp til den øverste, tredje, etasjen finner man kontorer og møterom. Over høyttaleranlegget kan man høre en arabisk stemme fra foredraget under i bønnerommet. Der sitter det en gruppe menn. For et par år siden satt Jamal blant dem.

– Jeg vet ikke hva historien hans var før han kom hit. Men da han først kom hit var han langt fra ekstrem, sier Ghozlan. Han minnes en ydmyk og interessert mann, som i blant kom innom moskeen.

Han forteller at unge, utagerende, sinte menn - stereotypien på potensielle jihadister - ofte snakker nedsettende til de eldre og later som om de har masse kunnskap. Slik var ikke Jamal.

– Han gikk fra å være høfflig og interessert til å bli mer innesluttet og uinteressert i hva som skjedde her, sier Ghozlan.

Saken fortsetter under bildet

Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen kjenner igjen den norsk-tunisiske selvmordsbomberen, Jamal, på bildene som DN viste ham lørdag. Foto:  Aleksander Nordhal.
Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen kjenner igjen den norsk-tunisiske selvmordsbomberen, Jamal, på bildene som DN viste ham lørdag. Foto: Aleksander Nordhal. (Foto: DN)
 

Ble konfrontert om jihadistisk innhold på Facebook

Kilder DN har vært i kontakt med sier at Jamal var gift inntil for tre-fire år siden. Han ble skilt fra en kvinne, som han hadde en datter med. Navnet han valgte å ta som jihadist var Abu Aya, far til Aya.

Ghozlan forteller at han så en stigende tendens til jihadisme over årene. Jamal begynte etterhvert å linke til stadig mer ekstreme sider på Facebook.

– Det hendte jeg irettesatt ham på grunn av innholdet han la ut. Innhold som er over grensen for hva som er greit, sier Ghozlan.

 Forstanderen understreker at Jihad, hellig krig, er et misforstått begrep som i dag relateres til ekstreme handlinger.

– 'Vanlig' Jihad er selvforsvar, sier Ghozlan. Retten til å forsvare sin tro, eiendom og levesett. Så er det de som tar jihad til det ekstreme.

– Det jihadistiske innholdet som ble lagt ut på facebook ble mer og mer ekstremt, sier Ghozlan.

Etter at Ghozlan sa fra om hva han mente om Jamals lenker, skal han ha fjernet det aktuelle jihadistiske innholdet fra facebooksiden sin.

Usikker ung mann

– Han slår meg som en forvirret og usikker ung mann. Vi så ham mindre og mindre i moskeen etter som tiden gikk, sier Ghozlan. Jamal beskrives også som en enstøing, og så vidt Ghozlan vet hadde han ikke mye kontakt med andre i Rabita-miljøet.

Ghozlan sier at han er litt usikker på akkurat når Jamal forsvant helt fra Norge. Han tror det må ha vært mellom ett og to år siden. I moskéen trodde de han hadde dratt tilbake til Tunisa. Han var sporadisk å se på sosiale medier - men så stoppet alle livstegn fra Jamal.

Twittermeldingen som den amerikanske terrorforskeren Aaron Zelin la ut om norsk-tuniseren Jamal. Kilde:Twitter/Zelin
Twittermeldingen som den amerikanske terrorforskeren Aaron Zelin la ut om norsk-tuniseren Jamal. Kilde:Twitter/Zelin
Poserer på bilde

Aaron Zelin, terrorforsker ved the Washington Institute for Near East Policy, postet fredag et bilde av en mann med fremmedkrigernavnet «Abu Ayub Al-Nurwiji» (Abu Ayub den norske) som, i følge den sunniekstremistiske gruppen ISIL (nå: IS), og teksten på bildet, skal ha omkommet mens han utførte et selvmordsangrep i en bil lastet med eksplosiver mot et militært sjekkpunkt i Nord-Bagdad 2. juni 2014. Fire irakiske soldater og fire sivile ble drept i angrepet. Fem soldater ble alvorlig skadet.

- Det ser offisielt ut. Han presenteres som nummer 49, i en serie personen som la ut bildet kaller «martyrkaravanen». Det tyder på at det er ekte og at det var i regi av IS. Autentisitetsspørsmålet er på en måte avklart. Dette er den første bekreftede norske selvmordsbomberen, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer.

På bildet poserer Abu Ayub foran gruppens sorte og hvite flagg.

Første, norske selvmordsbomber i Irak

Selvmordsangrepet, og den da anonyme nordmannen, ble først omtalt i DN Magasinet-saken #Helligkrig. I twittermeldinger fra terroristene tidligere i sommer ble Jamal, da omtalt som Abu Aya Al-Norwajy, hyllet for å ha stått bak et selvmordsangrep. En sikkerhetsrapport fra United Nations Assistance Mission for Iraq (UNAMI) bekrefter opplysningene om selvmordsangrepet den 2. juni, men inneholder ikke noen informasjon om hvem som stod bak.

Fra sikkerhetsrapporten til FN-organet UNAMI om selvmordsangrepene i Baghdad 2.-3. juni.  Jamals handling er merket med rødt. Og viser at fire soldater fra den irakiske hæren (IA - KIA) og fire sivile (IC - KIA) mistet livet. I tillegg ble fem andre irakiske soldater (IA - WIA) hardt skadet.  Kilde: UNAMI.
Fra sikkerhetsrapporten til FN-organet UNAMI om selvmordsangrepene i Baghdad 2.-3. juni. Jamals handling er merket med rødt. Og viser at fire soldater fra den irakiske hæren (IA - KIA) og fire sivile (IC - KIA) mistet livet. I tillegg ble fem andre irakiske soldater (IA - WIA) hardt skadet. Kilde: UNAMI.
I mars hevdet den somaliske islamistgrupperingen Al-Shabaab via twitter at en nordmann hadde utført et selvmordsangrep for dem i Mogadishu.

– Det er nå fem-seks nordmenn som har blitt drept i Syria, men dette er den første som har blitt drept i Irak. Det er den første norske selvmordsbomberen i Syria/Irak-teatret, sier Hegghammer.

Politiets sikkerhetstjeneste er knapp i sin kommentar til saken:

- Interessant sak, men ikke noe som PST kan si noe om. Vi kan heller ikke bekrefte vedkommendes identitet, at han er død eller annen informasjon i saken, skriver kommunikasjonsdirektør Tron Hugubakken i en epost til DN lørdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

LES OGSÅ PÅ DN:

- Det er for sent å melde ifra når bomben smeller

  Hvordan forebygge terror

#Helligkrig