Nesten fem år er gått siden en ny rapporteringsplikt for medisiner utskrevet til bruk på dyr ble vedtatt. Likevel finnes det ingen oversikt over antibiotikabruken.

Veterinærer, dyrehelsepersonell og apotek har plikt til å rapportere hvor mye medisiner som bli skrevet ut til bruk på dyr. Opplysningene samles i Veterinært legemiddelregister for å få oversikt over medisinbruken. Men så langt har tekniske problemer og svak datakvalitet gjort det vanskelig å få oversikt over hvem som bruker mest antibiotika i landbruket, skriver Nationen.

– Registeret er fremdeles i en innkjøringsfase, sier fungerende tilsynsdirektør Susanne Øyen i Mattilsynet til avisa.

I Danmark har 137 svinebønder fått «gult kort» for overforbruk av antibiotika. I Norge er det derimot for tidkrevende å lage en liste over hvem som bruker mest antibiotika, mener Mattilsynet.

– Det er ikke gjort på én, to, tre. Vi lager heller ikke slike rapporter for oss selv ennå fordi datagrunnlaget i dag ikke har god nok kvalitet, sier Øyen.


Les også: Halvparten av kalkunfiletene inneholder resistente bakterier

- Den post-antibiotiske tid er her allerede
 

- Smitter nå også fra menneske til menneske  

  Professor frykter smittespredning fra mat fra EU

- En tikkende bombe

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.