– Det er betenkelig at Eriksson konkluderer allerede nå i en sak som alle norske kommuner, KS og mange andre skal mene noe om i en høringsrunde. Statsråden sier med dette at høringsrunden bare er en formalitet og at den ikke betyr noe, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, til NTB.

Eriksson sier til VG tirsdag at han kommer til å innføre lovbestemt aktivitetsplikt fra 1. januar 2015 for sosialhjelpsmottakere under 30 år. Ordningen skal legges til den enkelte kommune.

I dag har kommunene en mulighet til å stille krav om aktivitet, men ikke et lovpålegg om å gjøre det.

Forutsetter penger

– Selve forslaget skal behandles politisk av hovedstyret i KS. Men det ville vært rimelig om Eriksson ikke trakk så klare konklusjoner allerede nå, av hensyn til alle som deltar i høringsrunden, sier KS-direktør Eide.

– Det har blant annet med kvalitetssikring av forslaget å gjøre, understreker han.

Eide forutsetter at det følger penger med en endring fra frivillig til lovpålagt aktivitetsplikt.

– Ordningen skal administreres, gjennomføres og følges opp. Man skal sikre god faglig oppfølging. Det er klart at en slik ny statlig pålagt oppgave må dekkes opp med økte midler, sier Eide.

Tillit og respekt

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo kommune hilser en lovpålagt aktivitetsplikt velkommen.

– Jeg er positiv. Vi har utstrakt bruk av aktivitetsplikt og er i gang med å legge opp til en utvidelse fra nyttår. Det viktigste for oss er å møte hvert menneske med tillit og respekt for at alle har noe de kan bidra med. Det er en stor fordel for den enkelte å gå fra en situasjon der det offentlige kun bidrar med en sjekk, til faktisk å få anerkjennelse for det du kan bidra med. Utfordringen blir å finne oppgaver som er tilrettelagt for den enkelte, slik at alle kan bidra med den restevnen de har, sier Røsland til NTB.

Ingen fabrikk

Eide i KS sier at kravet til individuell vurdering blir den store utfordringen.

– Du kan ikke bare se på dette som en fabrikk der du sender 100 stykker ut på gata for å plukke søppel. Hver enkelt skal få en aktivitet som man med rimelighet kan kreve av vedkommende. Når det er sagt, mener jeg at det knapt finnes en kommune i Norge som ikke har tilstrekkelig relevante uløste oppgaver til fellesskapets beste, sier Eide.

Røsland mener at en lovpålagt aktivitetsplikt grunnleggende handler om menneskeverd, fordi det er en verdi å bli stilt krav til.

– Men noen vil det alltid være vanskelig å fange opp, i hvert fall i perioder?

– Ja, men da er det en bedre ordning at kommunen må begrunne hvorfor det eventuelt ikke skal stilles krav til vedkommende, enn motsatt, sier byrådslederen.

Les også:
Oljegigant advarer mot Russland-sanksjoner
NHO-kåring: Dette er Norges beste kommune
Nå flyr amerikanere og europeere via Oslo til Asia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.