Saken er oppdatert.

Vurdering til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er at det ikke har latt seg gjøre å frambringe ytterligere informasjon som underbygger den konkrete trusselen mot Norge. Politiet vil derfor fortsette sin nedtrapping av den økte beredskapen mot et nivå i tråd med PSTs siste generelle trusselvurdering fra februar 2014.

Beredskapen ble forhøyet torsdag i forrige uke fordi opplysninger tilsa at det forelå en konkret og tidsavgrenset trussel mot Norge.

– Det er det samlede informasjonsbildet som nå tilsier at dette ikke kommer til å finne sted, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Lot seg ikke verifisere

Da PST slo alarm i forrige uke, var det fordi de hadde mottatt opplysninger om at en gruppe personer var på vei fra Syria til Europa. Formålet skulle være å gjennomføre en terroraksjon, og Norge var nevnt som et mulig mål.

– Opplysningene om trusselen var ikke verifiserte. Vi visste ikke om de var helt eller delvis korrekte. Det var heller ingen opplysninger om hvor, hvordan eller hvorfor et eventuelt terroranslag skulle utføres, sier Bjørnland.

Usikkerheten er i dag vesentlig redusert, mener PST-sjefen.

– Sannsynligheten for at den opprinnelige informasjonen er riktig, er redusert. Det betyr igjen at trusselen om et nært forestående terrorangrep i Norge er redusert, sier Bjørnland.

– En mulig effekt av å offentliggjøre trusselen kan være at et terroranslag har blitt forhindret, men dette får vi nok aldri svar på, tilføyer hun.

Måtte orientere samfunnet

Bjørnland understreker imidlertid at den generelle faren for terrorangrep og politisk motivert vold fortsatt er til stede.

– Det demokratiske samfunnet vårt er sårbart, og selv om den aktuelle trusselen er tonet ned, står vi overfor en betydelig restrisiko, sier hun.

Da PST valgte å fortelle allmennheten om trusselen, var det blant annet fordi den skjerpede beredskapen ville bli synlig i gatebildet med væpnet politi.

– De mest synlige tiltakene var mer uniformert og bevæpnet politi, og vår vurdering var at det var umulig ikke å orientere samfunnet om det, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Han bekrefter at politiet nå vil redusere beredskapen til samme nivå som den har vært på siden PST kom med sin siste generelle trusselvurdering i vinter.

Les også:
- Den dårlige samvittigheten sitter litt i ryggmargen
Han har allerede tjent inn over halve innsideboten
- Håpet om å komme tilbake til finansmarkedene virker fjernt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.