Lakrispipene kan komme fram i lyset, men spilleautomater og glødepærer vil fortsatt være fy-fy. Listen over forbud som Fremskrittspartiet ville fjerne før valget, er fortsatt lang.

I valgkampinnspurten blinket Frp ut 30 forbud som burde strykes. Nå er partiet i regjering, men brorparten av forbudene består. Det viser en gjennomgang Frp selv har gjennomført på forespørsel fra NTB.

Til nå er det bare forbudet mot ståhjulinger og produktplassering som er fjernet. Arbeidet med å oppheve flere andre forbud er godt i gang, men utfallet er i mange tilfeller ikke gitt.

Lakrispiper

At det ikke er tillatt å ha lakrispiper synlige til salgs i butikkene, er noe mange i Fremskrittspartiet har harselert over. Og nå kan godteriet snart løftes opp av skuffen.

Ifølge Frp akter Helse- og omsorgsdepartementet å innta dette i et høringsnotat som også skal omfatte tilsynsordningen for tobakkssalg. Da tobakksskadeloven ble revidert i forrige periode, kom det med en kommunal bevillingsordning for tobakkssalg som regjeringspartiene har motsatt seg og utsatt. Deres forslag til ny ordning skal ut på høring i månedsskiftet august/september.

Samtidig erkjenner Frp at forbudet mot salg av tipakninger og vannpipetobakk etter alt å dømme vil overleve stortingsperioden. Det samme gjelder forbudet mot å ha tobakk og røykeprodukter synlig framme i butikkene.

Søndagsåpent

Regjeringen tar som kjent sikte på å fjerne forbudet mot søndagsåpne butikker – etter planen ved nyttår – men Stortinget har ennå ikke behandlet saken og arbeidstakerorganisasjonene har satt bremsene på. Hva som vil bli utfallet, er følgelig i det blå.

Forslagene om å fjerne forbudet mot poker og proffboksing er alt ute på høring, men ennå ikke vedtatt. Det samme gjelder forslagene som skal moderere påbudet om rullestoltilgjengelighet i boliger.

Regjeringen er også i gang med å myke opp privatskoleloven og satser på et endelig stortingsvedtak i løpet av våren 2015. Forbudet mot bygging i strandsonen akter regjeringen også å endre, men Stortinget vil tidligst i høst få seg forelagt et konkret forslag om dette.

Alkohol

Da Fremskrittspartiets Anders Anundsen presenterte de 30 forbudene som partiet ville til livs overfor TV 2 i august i fjor, var drikking på offentlig sted et av dem.

Nå erkjenner partiet at det å nyte et glass vin eller en øl under en piknik i parken, trolig vil forbli ulovlig – selv om politiet sjelden slår ned på dette. Det samme gjelder forbudene mot salg av vin i butikk, doble drinker, hjemmebrenning, skjenking etter klokken 3 samt ølsalg etter klokken 20 på hverdager og 18 på lørdager.

Til gjengjeld går regjeringen inn for at Vinmonopolet skal få holde åpent flere dager i året. I tillegg skal det bli lov å selge alkohol på valgdagen.

Et prøveprosjekt med minipol på småsteder er også vedtatt samt at informasjonsforbudet som gjelder alkohol er foreslått oppmyket. Muligheten for småprodusenter til å selge alkohol rett fra gården er under utredning, mens taxfreekvoten 1. juli ble utvidet for dem som ikke kjøper tobakk.

EU-hindre

EU-regler gjør det vanskelig å fjerne forbudet mot glødepærer og hjørnekjøleskap, mens det politiske flertallet vil opprettholde 18-årsgrensen for bruk av solarium samt forbudet mot spilleautomater.

Forbudet mot reptiler som kjæledyr er til vurdering hos Landbruksdepartementet, som bestyres av en Frp-politiker, men utfallet av saken er per i dag i det blå.

Resten av forbudene på lista til Frp, har regjeringen formelt ikke tatt stilling til ennå. Det gjelder blant annet forbudet mot majestetsfornærmelser, politisk reklame og nyttårsraketter med styrepinne.

Her er de 30 forbudene som Fremskrittspartiet i valgkampen i fjor sa bør fjernes:

– Forbud mot søndagsåpne butikker

– Forbud mot å drikke alkohol i offentlig rom, som en piknik.

– Forbud mot salg av alkohol på valgdagen

– Forbud mot profesjonell boksing

– Forbud mot synlige lakrispiper i butikken.

– Forbud mot tipakninger med sigaretter

– Forbud mot salg av vin i butikken

– Forbud mot vanlige lyspærer

– Forbud mot synlig tobakk og røykeutstyr i butikken.

– Forbud mot offentlige tilstelninger, forestillinger og sportskonkurranser på helligdager

– Forbud mot majestetsfornærmelser

– Forbud mot hjørnekjøleskap

– Forbud mot ståhjuling

– Forbud mot bygging i strandsonen

– Forbud mot reptiler som kjæledyr

– Forbud mot poker

– Forbud mot politisk reklame på TV

– Påbud om rullestoltilgjengelighet i alle boliger

– Forbud mot doble drinker

– Forbud mot friskoler uten pedagogisk eller religiøst alternativ.

– Forbud mot øllogo på alkoholfritt øl

– Forbud mot salg av øl etter kl. 20:00 på hverdager og 18:00 på lørdager

– Forbud mot vannpipetobakk

– Forbud mot brennevin til 19-åringer

– Forbud mot bruk av solarium for 17-åringer

– Forbud mot produktplassering

– Forbud mot å brenne egen brennevin

– Forbud mot privat oppskyting av nyttårsraketter med styrepinne

– Forbud mot skjenking etter kl. 03:00

– Forbud mot spilleautomater

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.