Han legger spesielt vekt på kommunenes ansvar.

– Streik er et lovlig virkemiddel, men det går alltid ut over noen. I dette tilfellet vil det gå ut over elever, barn, unge og foreldre, og da er det helt soleklare budskapet at partene må gjøre sitt ytterste for å finne en løsning før konflikten trappes opp. Når jeg sier partene så mener jeg også arbeidsgiversiden og KS, sier ministeren til NTB.

– Man må ta utgangspunkt i resultatet som har vært til uravstemning og hva lærerorganisasjonene nå mener og så må man forsøke finne en ny løsning basert på det, fortsetter han.

– Alle vet at det vil komme en løsning, så min innstendige appell er at man bruker anledningen og ukene før opptrappingen til å forsøke å finne den løsningen, legger han til.

Røe Isaksen holder fast ved at regjeringen og staten ikke er part i forhandlingene mellom KS og Utdanningsforbundet.

– Det er partenes ansvar å få denne forhandlingen i havn, konstaterer han.

– Uheldig i stortingsprogram

Statsråden har forståelse for at lærerne ser fleksibiliteten de har i dag som et gode. Men han vil ikke si om han er enig i lærernes argument om at smidige ordninger også er til gode for elevene.

– Jeg har mange tanker om det, men det blir feil å gå inn i den type vurderinger av kravene fra partene, sier ministeren.

Høyre har imidlertid selv holdt fram fleksible arbeidstidsordninger som et virkemiddel for en bedre skole. I partiets stortingsprogram heter at det kan bidra til å beholde og rekruttere de dyktigste lærerne.

Røe Isaksen sier det ikke er «helt heldig» å ha en slik formulering i et stortingsprogram, så lenge Stortinget ikke har innflytelse over lærernes arbeidstidsavtale med KS.

– Konteksten det var satt i var kanskje uklart formulert, sier han.

Skolestart

Kunnskapsministeren var tirsdag på besøk på Tøyen skole i Oslo for å møte 5- og 6-åringer som går på sommerskole for å trene opp språkferdighetene før de starter på første trinn. Hovedstaden blir ikke rammet av skolestreik ettersom lærerne der har en egen tariffavtale. Det har ikke har vært noe problem å få lærere til å ta på seg ekstra jobb i sommermånedene for å gi elevene sommerskoletilbud, får NTB opplyst.

Utdanningsforbundet har varslet at de vil skjerme førsteklassingene rundt om i landet for streiken, men mange større barn vil kanskje få lenger «sommerferie», noe som gir mange familier ekstra utfordringer.

Det er ikke avtalt noen nye møter mellom partene, får NTB opplyst hos Riksmekleren.

– Vi har kontakt med partene og vurderer dette fortløpende, forteller mekler Reidun Wallevik.

– Bekymret

Røe Isaksen sier regjeringen vil gjennomføre sin skolepolitikk, med vekt på videreutdanning og avbyråkratisering, uavhengig av hvordan forhandlingene går.

– Men det er klart jeg er bekymret. Det er veldig alvorlig når mange lærere uttrykker mistillit til skoleeier, sier han.

Kommunenes organisasjon KS tok over ansvaret for å forhandle med lærerne for ti år siden. Kunnskapsministeren påpeker at det var, og er, bred politisk enighet om dette. Alle partier unntatt SV støttet endringen, påpeker han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.