Regjeringens nye lovforslag om fremmedkrigere kan gi problemer for nordmenn som ønsker å jobbe i private sikkerhetsselskaper i utlandet.

Det nye lovforslaget kan komme til å kriminalisere hele sikkerhetsbransjen i Norge, skriver Klassekampen.

Forslaget, som justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte ut på høring før sommerferien, vil kriminalisere verving og deltakelse i militære konflikter i utlandet for ikke-statlige grupperinger.

Selv om lovforslaget kanskje først og fremst kommer til å ha innvirkning på nordmenn som reiser til Midtøsten for å kjempe sammen med væpnede islamister, vil også private sikkerhetsselskaper rammes av det nye lovverket. Det bekrefter justisdepartementet overfor avisen.

«Det foreslås å utvide straffansvaret i straffeloven slik at all rekruttering her i riket til militær virksomhet for en fremmed stat eller en ikke-statlig styrke eller gruppe forbys. Dette vil etter omstendighetene også kunne gjelde for private sikkerhetsselskaper som rekrutterer til slik virksomhet», skriver departementet i en epost til Klassekampen.

Utenriksdepartementet har tidligere advart mot bruken av private sikkerhetsselskaper i væpnede konflikter, og påpekt at denne bruken har økt kraftig.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja har tidligere sagt til NTB at han ønsker et regelverk som klart forbyr privatpersoners deltakelse i krigshandlinger i utlandet.

I høringsforslaget til regjeringen foreslås det at overtredelse av et slikt forbud skal kunne straffes med fengsel i inntil seks år.

Frps handelspolitiske talsmann Jørund Henning Rytman ønsker imidlertid å gå den motsatte veien. Han mener at mens andre land fryser våpensalget til Israel, må Norge oppheve forbudet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.