Skogbrannen i Västmanland i Sverige som brøt ut i helgen, har så langt krevd ett menneskeliv. Tusenvis av beboere i området har måttet flykte, og brannen har et omfang på 10 ganger 15 kilometer, og omtales av ekspertkilder som «den verste skogbrannen i Skandinavia på 200 år».

Totalt fire vannbombefly, to franske og to italienske, fløy onsdag ettermiddag til Sverige for å bidra i slukningsarbeidet.

– Når det oppstår en slik storbrann som nesten ikke er til å få slukt, så er det behov. Selv om det koster å ha et slikt fly i beredskap så koster det veldig mye å brenne opp et par hundre tusen mål, sier Pedersen til NRK.

Ordføreren påpeker at det tar lang tid å få opp slike fly fra Sør-Europa, slik som de har gjort i forbindelse med den pågående skogbrannen i Midt-Sverige.

Froland kommune i Aust-Agder ble rammet av en storbrann i 2008. Også den gangen var det debatt om Norge burde ha et brannfly tilgjengelig.

– Skogbrannhelikopter og fly ble vurdert av en arbeidsgruppe ledet av fylkesmannen i Hedmark. Det ble påpekt at helikoptre var en bra ressurs slik Norge er organisert, sier sjefingeniør Heidi Vassbotn Løfqvist ved avdeling for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Skogbrannhelikopteret som Norge har i beredskap, kan ta 3.000 liter vann. Flyet som ville vært aktuelt å kjøpe, tar mer enn 5.000 liter vann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.